Boyner: Ben Egeliyim zeybeği de iyi oynarım

Güncelleme Tarihi:

Boyner: Ben Egeliyim zeybeği de iyi oynarım
Oluşturulma Tarihi: Ocak 13, 2011 00:00

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, dün BDP’den başlayarak Ankara’da siyasi partileri ziyaret ederken, İZTO Başkanı Ekrem Demirtaş’ın Diyarbakır’da çektiği halaya yönelik eleştirilere de yanıt verdi. Boyner, “Ben Egeliyim, zeybeği de gayet iyi oynarım” dedi.

Haberin Devamı

Boyner böyle halay çekmişti / Foto galeri

TÜRK Sanayicileri ve İşadamları Derneği (TÜSİAD) Başkanı Ümit Boyner, kuruluşunun 40’ıncı yıldönümü etkinlikleri kapsamında TBMM’de grubu bulunan siyasi partilerle görüşme turu yaparken, İzmir’den ‘halay’ eleştirisi aldı. Ancak Boyner, bu eleştirilere “Ben Egeli’yim zeybeği de iyi oynarım” yanıtını verdi.

Diyarbakır da vatanım

İzmir Ticaret Odası (İZTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Boyner’in Diyarbakır ziyareti sırasında halay çektiği görüntülerin İzmir’den hoş görünmediğini belirterek, “İzmir’e geldiğinde zeybek oynasaydı Diyarbakır’da halay çekmesini normal karşılardım” dedi. Bu sözlere Boyner’in yanıtı şöyle oldu: “Kendisi saygı duyduğum bir insan, bu şekilde değerlendirmesine üzüldüm. Kendi de Türkiye’nin dört bir yanında çeşitli toplantılara gidiyor, gayet iyi bilir ki, bu tip çok sayıda iş adamının, iş kadınının olduğu toplantılarda zaman zaman halay da çekilir, şarkı da söylenir. Bu o ortamda çok da doğaldır. Ben Egeliyim, zeybeği de gayet iyi oynarım. Ama Diyarbakır da benim vatanım. Türkiye Cumhuriyeti’nin bir ili. Orada nasıl halay oynarsam Ege’de de zeybek oynarım, böyle bir ayrımcılığı açıkçası ben yadırgadım.”

Nevruz daveti aldı

Bu arada Ankara’daki temaslarına Barış ve Demokrasi Partisi’ni (BDP) ziyaret ederek başlayan Boyner, BDP Genel Başkanı Selahattin Demirtaş, Eşbaşkanı Gültan Kışanak, Grup Başkanvekili Bengi Yıldız ile İstanbul Milletvekili Ufuk Uras ile bir araya geldi. Ekim 2010’da yeni anayasa çalışmaları kapsamında TÜSİAD’a gelen BDP’ye iade-i ziyaret anlamı da taşıyan dünkü görüşmede Boyner, bir de davet aldı. Boyner, BDP’lileri 40’ncı yıl kutlamalarına davet ederken Selahattin Demirtaş da, “21 Mart’ta Diyarbakır’da Nevroz etkinliğimiz var. Nevruz kutlamalarına bekleriz” dedi.

Ekim 2010’da yeni anayasa çalışmaları kapsamında TÜSİAD’a gelen BDP’ye bir iade-i ziyaret anlamı da taşıyan dünkü görüşmenin ardından Boyner, seçimlere vurgu yaparak şunları söyledi: “TÜSİAD, Türkiye’nin önünde çözülmesi gereken meseleleri özetleyen bir çalışmayı 1 Mart itibariyle siyasi partilerle paylaşacağız. Ondan sonra da seçim bildirgelerini anlatmaları, bilgi alışverişinde bulunmaları konusunda partileri davet edeceğiz.”

Yüzde 10 barajı sorunlu

Boyner, BDP’nin “demokratik özerklik, iki dil, seçim barajı” talebine ilişkin bir soru üzerine de, şöyle konuştu: “Seçim barajıyla ilgili düşüncelerimizi daha önce de dile getirmiştik. Türkiye’de temsil adaleti, toplumun her kesiminin Meclis’te temsil edilmesi çok önemli. Bu yüzden yüzde 10 barajının sorunlu olduğunu düşünüyoruz. Bunun indirilmesi gerektiğini defalarca söyledik.”

“TÜSİAD olarak bireyin hak ve özgürlüklerini odağa alan, bireyle devlet ilişkisini, bireyi koruyacak şekilde düzenleyen yeni Anayasa’nın peşindeyiz” derken, “iki dil talepleri de yeni Anayasa’da değerlendirilebilir mi” sorusuna da şu karşılığı verdi: “En azından BDP’nin gündeme getirdiği konular da mutlaka Anayasa içinde yer alacak.”

Sorunlar özgürleşerek çözülür

ÜMİT Boyner, Ankara temasları sırasında AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Hüseyin Çelik’in ardından CHP’yi ziyaret etti. Boyner, gazetecilerin sorularını cevaplarken, alkollü içkilere ilişkin yönetmelikle ilgili olarak, sorunların yasaklarla değil, özgürleşerek çözül-mesinden yana olduk-larını dile getirdi.

Demirel’i 40’ıncı yıl kutlamasına davet etti

TÜSİAD Başkanı Ümit Boyner, Güniz Sokak’taki evinde ziyaret ettiği 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel’i, TÜSİAD’ın kuruluşunun 40. yılı etkinleri kapsamında 22 Mart 2011’de gerçekleştirilecek kutlamaya davet etti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!