Botaş'ta boru hattı parasını ödeme krizi

Güncelleme Tarihi:

Botaşta boru hattı parasını ödeme krizi
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 09, 1997 00:00

Haberin Devamı

Botaş, Rus doğalgazı için inşa edilen batı hattı, İran doğalgazı ve kompresör istasyonları için müteahhitlere 12 trilyon 881 milyar lira borcunu ödeyemiyor.

Botaş'ın çeşitli doğalgaz projelerine ait boru alımı için müteahhitlere ödeyemediği borç miktarı 13 trilyon liraya ulaştı. Botaş bu borcunu, önceki hükümet dönemindeki Yüksek Planlama Kurulu (YPK) imzalarının tamamlanaması nedeniyle ödeyemiyor.

900 milyar liranın üzerindeki ödeneği harcama yetkisi, YPK vizesine bağlı olan Botaş, 13 trilyon liralık ödenek için YPK'ya Nisan ayında başvurdu. YPK kararının, eski Devlet Bakanı Ufuk Söylemez'in imzasına takıldığı öğrenildi. Üç ay boyunca çıkmayan para, yeni Hükümet'e kaldı. Hükümetin değişmesi nedeniyle, bütün taleplerin yenilenmesi gerekiyor.

Botaş Genel Müdürü Mustafa Murathan, Yüksek Planlama Kurulu'nun yeniden kurulması gerektiğini hatırlatarak, 13 trilyon liralık taleplerini, yeni YPK'ya tekrarlayacaklarını söyledi. Botaş'ın borçlu olduğu firmalar arasında, İran doğalgazı için açılan ilk ihaleyi 117 milyon dolarla kazanan, STFA-Fernas da bulunuyor.

Boru parasının dışında çeşitli projeler dolayısıyla müteahhitlere 10 milyon dolar daha borçlu olduklarını belirten Murathan, şunları söyledi: ‘‘Özellikle Rus doğalgazını taşına batı hattı çok önemli. Buradaki yatırımları gerçekleştiremezsek, kış aylarında çok güç durumda kalabiliriz.''

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!