BOTAŞ: Personel Jersey’de değil boru hattında çalışıyor

Güncelleme Tarihi:

BOTAŞ: Personel Jersey’de değil boru hattında çalışıyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 16, 2006 00:00

BOTAŞ International Limited Genel Müdürü Muvaffak Çiğ, Jersey merkezli şirketin personeline ilişkin çıkan haberler üzerine, "Şirketinin tüm personeli işe başladıkları andan itibaren, Ceyhan Terminal Tesisleri, Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas ve Maraş’ta çalışmalarını sürdürmektedir" açıklaması yaptı.

BOTAŞ İnternational Limited Şirketi Genel Müdürü Muvaffak Çiğ, kuruma son üç yılda 480 eleman alınmasının gerekçelerini açıkladı. Çiğ, 1996’da İngiltere’nin Jersey Adaları’nda kurulan şirkete alınan personelin 410’un mühendis ve teknik eleman olduğunu bildirdi. Çiğ, Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu’nun 2004 yılı raporlarına konu olan ’ehliyetsiz kişilerin işe alındığı’ iddialarına karşılık ise "Alınan 12 personel ofis elemanı ve genel hizmetli kadrosunda kullanılmaktadır. Bunlardan 4’ü imam hatip mezunudur" savunmasını yaptı. Çiğ’in eleman alımı ve kurumun çalışmasına ilişkin verdiği bilgiler şöyle:

MAAŞ ORTALAMANIN ALTINDA:

2004 ve 2005 yılında norm kadrolarına gereken personel, BTC Co’nun sınav ve mülakatlarındaki onaylarının ardından işe alınmıştır. Bu kişiler hızla eğitimden geçirilmiş ve Kars, Erzurum, Erzincan, Sivas ve Kahramanmaraş’taki pompa istasyonları ile Ceyhan’daki Deniz Terminali’nde göreve başlamıştır. BTC hattında dünya performans standartlarında çalıştırılacak nitelikteki personele ödenen maaşlar, enerji sektöründeki dünya ve Türkiye özel sektör şirketlerindeki maaşlarla kıyas edildiğinde ortalamanın altında olduğu görülmektedir.

4 İMAM HATİPLİ VAR:

BIL kadrosundaki 480 personelin 410’u mühendis, tekniker, teknisyen ve oparatördür. Diğer yandan hat teknik temizlik elemanı, genel hizmetler içinde yer alan ofis elemanı ve yasal bir zorunluluk olan özürlü, terör mağduru gibi kadrolara alınan 12 personel arasında sadece 4 kişi imam hatip mezunudur.

RAPORA GÖNDERME:

Bahse konu 2004 yılı Başbakanlık Yüksek Denetleme Kurulu raporundaki öneriler, BIL’in ilk faaliyete geçtiği 2004 yılına ait olup, birkaç küçük idari yanlışı tespit etmektedir. Önümüzdeki günlerde yayınlanacak olan 2005 yılı denetleme raporunda, bu hataların düzeltildiği, BİL’in profesyonel yönetim sistemine sahip olduğu ve verimlilik standartlarının dünya standartlarına eşdeğer olduğu görülecektir.

FEDAKARLIKLA ÇALIŞIYORLAR

BIL’in tüm personeli, özellikle son bir yıldır büyük bir fedakarlık örneği göstererek, aylarca evlerine dahi gitmeden, Bakü-Tiflis-Ceyhan ham petrol boru hattı güzergahında olağanüstü bir çalışma ile Türkiye için çok önemli bir projenin başarı ile bitirilmesi ve ülkemizin herhangi bir tazminat yükümlülüğü ile karşı karşıya kalmamasında önemli rol oynamıştır. Çiğ, Anavatan Partisi Grup Başkanvekili Süleyman Sarıbaş’ın soru önergesine konu olan AKP’ye yakın kişilerin işe alındığı ve bakan danışmanlarına görev verildiği iddialarını ise yanıtlamadı. Çiğ, personelin aldığı ücretleri de açıklamadı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!