Botaş da indirim yaptı doğalgazın ateşi düştü

Güncelleme Tarihi:

Botaş da indirim yaptı doğalgazın ateşi düştü
Oluşturulma Tarihi: Ocak 31, 2002 02:21

Enerji Bakanı Zeki Çakan, Botaş'ın belediyelere sattığı doğalgaz fiyatında yüzde 6, sanayiye sattığı doğalgaz fiyatında ise yüzde 10 indirim yaptığını açıkladı. Bu indirim belediyelerce tüketiciye yansıtılırsa, yılbaşından bugüne kadar yapılan indirim yüzde 28.65'e kadar çıkacak.

BOTAŞ, belediyelere sattığı doğalgazın fiyatında yüzde 6, sanayi kuruluşlarına verdiği gazda ise yüzde 10 oranında indirim yaptı. İndirim, 1 Şub at Cuma gününden itibaren geçerli olacak. Böylece, 8 Aralık 2002'de Enerji Bakanlığı'nın yetkisini kullanarak belediyelere yaptırdığı indirim ile birlikte, yılbaşından bugüne kadar doğalgaz fiyatlarındaki düşüş Ankara'da yüzde 28.65, İstanbul'da yüzde 17.94'e, İzmit'te yüzde 14.87'ye, Eskişehir ve Bursa'da ise yüzde 9.75'e ulaştı.

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Zeki Çakan, 1 Şubat'tan itibaren, Botaş'ın dağıtım kuruluşlarına (belediyelere) satttığı doğalgazın metreküp fiyatının, KDV hariç 213 bin 662 lira olarak belirlendiği açıkladı. İndirim, dünya petrol fiyatları, dolar kurundaki düşüş ile işletme maliyetleri dikkate alınarak yapıldı.

Çakan'ın verdiği bilgiye göre, indirimden sonra, Botaş'ın doğrudan dağıtım yaptığı Bursa ve Eskişehir'de doğalgazın metreküp fiyatı KDV hariç 277 bin 761 lira olacak. Doğalgaz dağıtımını belediyelerin yaptığı yerlerde, son fiyatın, belediyelerce konulan kár marjından sonra belirlendiğini vurgulayan Çakan, Ankara'da aynı kar marjının uygulanması halinde 1 Ocak'ta 441 bin 712 lira olan fiyatın, 1 Şubat'tan itibaren 315 bin 151 liraya inmesi gerektiğini söyledi.

SİYASİ RANTI BIRAKIN

Konuşmasında, isim vermeden Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Melih Gökçek'i de eleştiren Çakan, ‘‘Vatandaşlarımızın lehine alınacak kararlardan hiç kimse siyasi rant peşine düşmemelidir. Gereksiz kafa karıştıran polemiklerin, hayali önerilerin, kamu hukuk ve ahlakına uygumayan tekliflerin kimseye fayda sağlamayacağı gerçektir’’ diye konuştu.

Botaş'ın indiriminden dolayı zarar etmediğini belirten Çakan Botaş'ın kár marjını sürdürmeye çalıştığını, ama fedakarlığa da devam edeceğini bildirdi.

Çakan, İran doğalgazı ve Mavi Akım projelerinin devreye girmesi ve enerji talebindeki düşüş birarada dikkate alındığında, Türkiye‘nin elinde doğalgaz fazlası olup olmadığı sorusuna, şu yanıtı verdi:

‘2001 yılı ve bu yıl Botaş 1 metreküp doğalgazı (al ya da öde)ye girmemiştir. Yani 1 metreküp doğalgaz fazlası olmamıştır. İran‘dan aldığımız doğalgaz ve Mavi Akım‘da çalışmalar sürüyor. Gebze, Adapazarı ve İzmir Doğalgaz Çevrim Santralleri devreye girdiğinde 5 milyar metreküp doğalgaza ihtiyaç vardır. Zaten bu santraller devreye girmediği takdirde önümüzdeki yıl enerji sıkıntısı söz konusu olacaktır. Önümüzdeki yıl dogalgaz fazlası olacağı kanaatinde değilim.’’
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!