Bosna etinde ESK tartışması

Güncelleme Tarihi:

Bosna etinde ESK tartışması
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 24, 2014 01:01

Bakanlar Kurulu kararıyla Bosna Hersek’te yaşanan sel felaketi sonrası ülkeye destek olmak için bu ülkeden yapılacak hayvan ithalatında gümrük vergileri sıfırlandı.

Haberin Devamı

Resmi Gazete’de yayımlanan kararda bu ülke dışında yapılacak et ithalatı konusunda gümrük vergilerinde bir değişiklik olmayacağı belirtilerek, 15 bin ton taze, soğutulmuş ya da dondurulmuş büyükbaş hayvan eti ithalatı için sıfır gümrük uygulanacağı ifade edildi. Ancak Bosna Hersek’ten et ithalat yetkisinin sadece Et ve Süt Kurumu’na (ESK) verilmesi sektörde büyük tartışma yarattı.

KURUM KÂRA MI GEÇECEK

Türkiye’de yeterli hayvan varlığının olduğunu ifade eden Kırmızı Et Sanayicileri ve Üreticileri Birliği (ETBİR) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Bılıkçı, bu yetkinin sadece ESK’ya verildiğini anlamadıklarını söyledi. Kararın piyasada haksız rekabete yol açacağını belirten Bılıkçı, “Tüketiciye yansıyacak bir fiyat olmayacak. Eğer fiyatları düşürürlerse et üreticisi çok zarar görecek. Bu karar ESK’yi kâra geçirmek için mi alındı bilemiyoruz. Eğer bir ithalat izni verilecekse herkese verilmeli. Eğer sadece ESK’ya yetki verilecekse Kurum’dan et almak için başvuracağız” dedi. Türkiye Kırmızı Et Üreticileri Merkez Birliği Bülent Tunç ise, “Bosna Hersek’ten 12 liraya et getirecekler ancak fiyatlarda düşüş olmayacak. Burada kazanan tüketici olmayacak. Eti getiren daha fazla kâr elde edecek” dedi.

Haberin Devamı

GÖZDAĞI VERDİLER

İthalat dedikodularının doğru çıktığını dile getiren Türkiye Ziraatçılar Derneği Başkanı İbrahim Yetkin şunları söyledi: “Türkiye’nin hayvan ithal etmeye ihtiyacı yok. Bu destek başka türlü verilebilirdi. İthalatın önünün açılmaması lazım. Ette uygulanan doğru politikalar boşa gitmiş olacak. Et lobileri dediğimiz fiyatları yükseltmek isteyen güçlere katkı sağlayacak bir karar. Ulusal çıkarlarımıza uygun değil. Arkası gelmemesi lazım.” Alınan kararla et lobilerine bir anlamda göz dağı da verildiğini kaydeden Yetkin, “Onlara göz dağı verecekler diye üreticiyi bitiriyorlar” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!