Boş tarla kalmayacak

Güncelleme Tarihi:

Boş tarla kalmayacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 05, 2017 21:44

GIDA, Tarım ve Hayvancılık Bakanı Faruk Çelik, üretimin planlı şekilde artmasını sağlamak için iki çalışmayı önümüzdeki günlerde tartışmaya açacaklarını söyledi.

Haberin Devamı

Çelik, toplulaştırmadaki sorunları aşmak için köy bazlı “gönüllü toplulaştırma projesi” geliştireceklerini, bunu da valilerle yapacakları toplantılarla tartışacaklarını anlattı. Çelik, ikinci projenin ise boş tarlaların şirketler tarafından ekilmesi olduğunu dile getirdi. Çelik, Milli Tarım Projesi’nin birden fazla ayağı olduğunu, atıl tarım arazilerinin devreye sokulması ve planlı üretim yapılmasının sağlanması için yeni uygulamaların gündeme geleceğini söyledi. Çelik, tartışmaya açtıkları bazı önerilerle ilgili olarak şu bilgileri verdi: “Atıl tarlalarımız ve terk edilmiş köylerdeki verimli havzalarımızı tarımsal işletmeye dönüştürmeli. Bir bütün olarak işletmekten söz ediyoruz. Köy boşalmış, ekim yapılmıyor. Bir işletmeci gelsin, çayırı, bayırı, tarlayı kullansın. Üretimden, arazinin sahibine pay versin. Hem bitkisel, hem hayvansal üretim yapılabilir. Planlı ekim yapılacak. Köylü de kazanacak, arazi sahibi de.

Haberin Devamı

Valilerle bir görüşme yapacağız; ‘Toplulaştırma yapılmadan, toplulaştırma yapılmış gibi ekim yapabilir miyiz?’ diye. Örneğin, köyün 200 hanesi var. Herkesin 3-5 dönümlük yeri var. Köyün tüm arazisi tekmiş gibi ekilsin. Birleştirilmiş gibi yani. ‘Kaç kilo buğday geliyor 400 ton, senin kaç dönüm yerin var, al sana bu kadar buğday’ densin. Planlı ekim yapılacak.”

BAKMADAN GEÇME!