BORYAD: Oyunlara karşı dikkatli olun

Güncelleme Tarihi:

BORYAD: Oyunlara karşı dikkatli olun
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 19, 2001 15:14

Borsa Yatırımcıları Derneği (BORYAD), borsa yatırımcısına, 1.000 liraya aldığı hisse senedini 100 liraya sattırılmaya çalışıldığını belirterek, "Yatırımcı, bu oyunlara karşı dikkatli olmalıdır" dedi.

BORYAD Başkanı Ali Bahçuvan ve Başkan Yardımcısı Veli Serdar Vilyoni, son günlerde Borsa'daki aşırı düşüşte önemli olan yabancı yatırımcı satışları ve asılsız söylentiler üzerine, yazılı bir açıklamayla yatırımcıları uyardı.

Endeks 20 bin seviyelerinde iken yerli ve yabancı yatırımcıya çok yüksek fiyatlarda hisse senedi almalarını öneren kimi çevrelerin, endeksin tarihi dip seviyelerinde hisse senetlerini satıp döviz almalarını önerdiği belirtilen açıklamada, şöyle denildi:

"Dünyanın hiçbir yerinde bir yatırım aracı olarak görülmeyen döviz, ne yazık ki en popüler yatırım aracı olarak halka kabul ettirilmeye çalışılmaktadır. Borsa ise kimi hisse senetlerinin tasfiye değerinin bile altına düştüğü bir dönemde günah keçisi ilan edilmiş, yatırımcıya 1.000 liraya aldığı hisse senedi 100 liraya sattırılmaya çalışılmaktadır. Borsa yatırımcısı, bu oyunlara karşı dikkatli olmalıdır."

Kimi iktisatçı ve yatırım uzmanlarının iktisadi olmaktan çıkıp siyasi olmaya yönelen açıklamalarının piyasada güven unsuru kadar önemli olan moral unsurunu oldukça olumsuz etkilediği vurgulanan açıklamada, "Ülkenin kötüye gitmesinden hiç kimsenin kar etmeyeceğini bu felaket tellalları artık anlamalıdır" denildi.

KRİZİ ABARTAN UZMANLAR

Yabancı yatırımcılara ülkenin yaşadığı ekonomik krizi çok abartılı raporlarla yansıtan kimi uzmanların ise yabancı satış ordinolarını kullanıp satışlarla büyük karlar sağladığının da piyasada tartışılmaya başlandığı kaydedilen açıklamada, derneğin, bu tür hareketlerle ilgili duyumlarını SPK'ya ileteceği, yasal işlem yapılması konusunda çalışacağı, tesbit edildiğinde kamuoyuna ilan edileceği vurgulandı.

Ayrıca, kimi hisse senetlerinde bedelli sermaye artırımına katılmak istemeyen yabancı yatırımcıların satışlarının, bu şirketlerin battığı söylentisine yol açtığına işaret edilen açıklamada, yatırımcıya, bu söylentilerle paniğe kapılmaması tavsiye edildi.

Açıklamada, "Demirbank'ın portföyünde olan hisselerin Borsa'da satılacağı söylentisi de piyasada etkili olmaktadır. BDDK, bu yönde açıklama yaparak duruma netlik kazandırabilir. Bu portföy A tipi fona çevrilip Almanya'daki grubetçilerimize arz edilerek de değerlendirilebilir" görüşü dile getirildi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!