Borsayı tatil ve Clinton kurtardı

Güncelleme Tarihi:

Borsayı tatil ve Clinton kurtardı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 30, 1997 00:00

Haberin Devamı

Piyasalar bir buçuk günlük tatilden sonra bugün tekrar açılıyor. Bizim borsanın önce Cumhuriyet Bayramı, ardından da ABD Başkanı Bill Clinton sayesinde krizi ucuz atlattığı konuşuluyor.

Uzakdoğu'dan başlayıp, ABD ve Avrupa'yı da etkisi altına alan mali kriz nedeniyle, yatırımcıların zarar görmemesi için bazı ülkeler borsalarda işlemlerini geçici de olsa durdurmak zorunda kaldı. Dünyanın en büyüğü olan New York Borsası'nda bile yatırımcıyı korumak için kısa süreli kepenk kapatıldı.

İMKB'de ise yatırımcıyı korumak amacıyla böyle bir önleme gerek kalmadı. Çünkü araya Cumhuriyet Bayramı tatili girdiği için piyasalar otomatik olarak kapandı. Bu doğal gelişmenin, yatırımcının kaybını biraz olsun azalttığı söylenebilir. Çünkü pazartesi günü yaşanan büyük düşüşün ardından önceki gün borsadaki tek seanslık işlemlerde de, hisselerin tamamına yakın bölümü, taban fiyatlara geriledi. Pek çok hissenin de alıcısı olmadığı için bazı yatırımcılar ‘‘her ne pahasına olursa olsun’’ hisselerini satamadı. Keza 1994 krizini hatırlayan yatırımcılar, zararın neresinden dönersen kardır deyip borsadan çıkmayı düşünüyorlardı. Ama yapamadılar..

Eğer tatil olmasaydı, önceki gün ikinci seansta da düşüş devam edebilir ve yatırımcının zararı iyice büyüyebilirdi. Oysa İMKB'nin tatile girmesinden sonra dünya borsalarında yaşanan gelişmeler, ABD Başkanı Bill Clinton'ın da müdahalesi ile 180 derece yön değiştirdi. Önce New york Borsası, ardından da Asya ve Avrupa borsaları toparlanarak, yaralarını sarmaya başladı.

ABD Başkanı Clinton'ın mali kriz nedeniyle yaptığı konuşmasında, ‘‘ekonomimiz yeterince güçlü ve hiç bir sorunumuz yok’’ derken, özünde kendi borsalarını hayat vermeyi amaçlıyordu. Hedefine de ulaştı. Clinton'ın birkaç cümlesi New York Borsası'nı kendine getirdi. Aslında Clinton'ın sözleriyle kendine gelen sadece New York Borsası değil, tüm dünya borsaları oldu. Böylece Clinton konuşmasıyla sadece Amerikalılara değil, herkese büyük bir iyilik yapmış oldu.

Dünya borsalarındaki son gelişmelerin ardından bugün açılacak İMKB'de de tekrar alımların gelmesi bekleniyor. Fakat yatırımcıların dikkatli olmasında ve özellikle kredili işlemlerden kaçınılmasında fayda var. Keza bugün yaşanabilecek olası bir toparlanmaya karşın önümüzdeki günlerde inişli çıkışlı dalgalanmalar olacaktır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!