Borsayı rahatlatan açıklama

Güncelleme Tarihi:

Borsayı rahatlatan açıklama
Oluşturulma Tarihi: Şubat 04, 2000 00:00

Haberin Devamı

DÜNYA Bankası'nın enerji özelleştirilmelerinin durdurulmasını istediği şeklindeki haber, borsada moralleri bozdu. Hazine Müsteşarı Selçuk Demiralp'in, ‘‘Enerji özelleştirmelerinin durdurulması veya değiştirilmesi sözkonusu değil’’ açıklaması, yatırımcıyı rahatlattı.

HAZİNE Müsteşarı Selçuk Demiralp, enerji özelleştirmelerinin durdurulması veya değiştirilmesinin söz konusu olmadığını söyledi.

Dünya Bankası'nın, ‘‘işletme hakları devredilecek enerji tesislerine ilişkin ihalelerinin iptal edilerek, bunların tamamen özelleştirilmesini istediği, Hazine'nin de bu öneriye destek verdiği’’ yönündeki haberler özellikle borsada etkili olurken, Hazine Müsteşarı Demiralp, bu yöndeki bilgilerin doğru olmadığını söyledi.

Demiralp, konuya ilişkin soruları yanıtlarken, ‘‘Enerji ihaleleriyle ilgili bilgiler doğru değil, bunu nereden çıkardılar, nasıl bir sonuca vardılar bilemiyorum’’ dedi. Demiralp, ‘‘Enerji ihalelerinin iptali söz konusu mu?’’ şeklindeki soruya karşılık, şöyle dedi:

‘‘Hayır. İçeriğini tam bilemiyorum, ama enerji projelerinin özelleştirilmesinin durdurulması veya değiştirilmesi, yöntem değiştirilmesi konusunda söylenenlerin hiçbiri doğru değil. Bu şekilde hiç bir talebimiz olmadı. Hazine olarak, enerji projeleriyle ilgili bir talebimiz olmamıştır.’’

Piyasalarda dalgalanmaya neden olan ve Anadolu Ajansı tarafından geçilen haberde, 15 gün boyunca Türkiye'de kalacak olan Dünya Bankası heyetinin, enerji sektörüne yönelik açıklamaları bulunuyordu.

Habere göre, Dünya Bankası uzmanlarının, Türkiye'nin 30 milyar dolara yakın olan yatırım projesi portföyünün, mali açıdan çok yüksek olduğunu, bunların mevcut koşullarda finansman bulma imkanının az olduğunu, hele bazı projelerin fizibl olmaması nedeniyle, finansman bulması imkanının hemen hiç olmadığını vurguladılar.

Türkiye'nin, ekonomik büyüme ve enerji talebinin gerçekçi olarak incelenmesi durumunda, toplam proje portföyünün üçte birinin uygulanmasının yeterli olacağını vurgulayan Banka uzmanları, kaçakların azaltılması ve elektrik üretim ve dağıtım kurumlarının yeniden organize edilerek mevcut santrallerinin güçlendirilmesi durumunda, çok fazla yeni yatırıma gerek olmadığını belirttiler.

Ecevit: İhale ertelemesi yok

BAŞBAKAN Bülent Ecevit, gazetecilerin sorusu üzerine enerji ihalelerinin durdurulduğu haberlerini yalanladı. Dünya Bankası ve enerji sektörüyle ilgili bu yöndeki haberlerin gerçek dışı olduğunu savunan Ecevit, bu konuda da Demirel'e bilgi sunduğunu söyledi. Hazine Müsteşarı'nın da konu hakkında açıklama yaptığını hatırlatan Ecevit, ‘‘Bu gibi hassas konularda böyle aslı esası olmayan haberlerin yayılması borsada bir takım spekülasyonlara yol açabilir. Bu konuda daha dikkatli davranılması gerekir’’ dedi. Ecevit, Akkuyu Santral İhalesi'nin bir ay daha ertelenmesinin hatırlatılması üzerine de ‘‘Birkaç gün daha bekleyeceğiz. İlgili kuruluşların hepsinden bilgi henüz gelmedi’’ yanıtını verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!