'Borsayı kumar olarak görmeyin'

Güncelleme Tarihi:

Borsayı kumar olarak görmeyin
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2012 12:44

İMKB Başkanı İbrahim Turhan, borsaya yatırım yapmanın "kumar" olarak algılanmasına tepki göstererek, "Siz, kumar oynar gibi hareket etmek istiyorsanız bunu her yerde yapabilirsiniz. Sermaye piyasalarında böyle birşeyin sürdürülebilir olması, yapısal olarak mümkün değil" dedi.

Haberin Devamı

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği'ne (MÜSİAD) konuk olan Turhan, sermaye piyasalarının önemini anlatırken, yurt içindeki yatırımcıların tasarruflarını ağırlıklı olarak altın ve gayrimenkule yatırdığını söyledi.

Milli gelir hesaplarına bakıldığında kabaca, 2011 yılında Türkiye'nin toplam tasarrufların milli gelire oranının yüzde 12 olması gerektiğini, yine 1,2-1,3 trilyon TL kadar milli gelir olduğu varsayıldığında, Türkiye'de yerleşiklerin 2011 yılında tasarruflarına, portföylerine 150 milyar TL'lik bir tasarrufu ilave etmeleri gerektiğini söyleyen Turhan, "Biz, mevduat artışına, dips artışına, borsada hisse senetlerinin artışına bakıyoruz ve diğer bütün finansal yatırımları topluyoruz bu rakama ulaşamıyoruz.

Önemli bir fark var arada. İnsanlar tasarruf etti de nerede değerlendirdi bu tasarruflarını? Baktığımız zaman, önemli bir kısmı, bizim toplumumuzun geleneksel tasarruf aracı olan altın ve gayrimenkule yatırdığını görüyoruz. Fakat bu altın ve gayrimenkul yatırımları ekonomiye kaynak olarak kazandırılamıyor" dedi.

Haberin Devamı

"İMKB, YAKIN ZAMANDA KİRA SERTİFİKASI İHRAÇ EDECEK"

Merkez Bankası'nın (MB) çok yerinde kararlar alarak, altın varlıklarını finans sistemine, dolayısıyla da ekonomiye kazandıracak adımlar attığına işaret eden Turhan, bunun etkilerinin de görülmeye başladığını, fakat yeterli olmadığını, dolayısıyla altın yatırımlarının, doğrudan finansal yatırım halinde sermaye piyasalarına kazandırılması gerektiğinin altını çizdi.

Yatırımcının, gayrimenkule de yatırım tercihi olabileceğini belirten Turhan, bu tercihe saygı duymak zorunda olduklarını, fakat gayrimenkule yatırım yapmanın tek yolunun bir binayı, bir arsayı satın almak olmadığını belirterek, "Size, tıpkı o binayı, o arsayı satın almış gibi bütün haklarından istifade etmenize olanak sağlayan, bir de üstüne üstlük o gayrimenkule doğrudan sahip olduğunuzda uğraşmak zorunda olacağınız kiracı, vergi, yönetim giderleri gibi bütün bunlardan da sizi kurtaracak finansal ürünlerimiz var. Gayrimenkul yatırım ortaklıklarımız var. Y

Haberin Devamı

akın zamanda şimdi büyük bir mutlulukla öğrendik. Hazine'miz, kira sertifikalarının ihracına başlayacak. Özel sektör zaten başladı. Şuana kadar ihraç edilen iki sertifika Londra'da işlem görüyor. Bu kira sertifikalarının İMKB'de işlem görmesi için hazırlıklara başladık. Arkadaşlar süratle çalışıyorlar, yakın zamanda güzel haberler vereceğiz" dedi.

BORSAYA YATIRIM, BÜTÜN FİNANSAL YATIRIMLARDAN DAHA İYİ GETİRİ SAĞLAR"

Bu sayede ürün ve türev ürün çeşitliliğini artırmak gerektiğini söyleyen Turhan, bu sayede İMKB'nin, hem sermaye piyasalarının derinliğini, hem de genişliğini önümüzdeki dönemde geliştireceğini açıkladı.

Bununla birlikte yatırımcı tabanının da geliştirilmesinin önemli olduğuna vurgu yapan Turhan, bir taraftan halka arz seferberliği yaparken, diğer taraftan da yatırımcı seferberliklerinin devam ettiğini kaydetti. Gittikleri her yerde borsaya yatırım yapmanın önemini anlattıklarını belirten Turhan, ancak farklı algılarla karşılaştıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:

"Gittiğimiz her yerde borsaya yatırım yapmanın genel, oluşturulmaya çalışılan kanaatin aksine 'kumar' diye tabir ediyorlar. Ne yazık ki o kelimeyi kullanmak zorundayım. Çünkü duyuyorum bunu her gittiğim yerde. Bunla hiç bir ilgisi yok. Siz, kumar oynar gibi hareket etmek istiyorsanız bunu her yerde yapabilirsiniz.

Haberin Devamı

Mal ticaretinde de kumar oynar gibi hareket eden insanlar olabilir. Tabii ki sermaye piyasalarında da böyle davrananlar olabilir. Fakat, bunlar hiç bir zaman çoğunluğu teşkil etmez, edemez zaten. Yapısal olarak böyle bir şeyin sürdürülebilir olması mümkün değil. Dolayısıyla bir takım temel ilkelere uyum sağladığımız zaman, sermaye piyasası yatırımları, şunu rahatlıkla söyleyebilirim, hangi dönem itibariyle bakarsanız bakın, orta dönemde diğer bütün finansal yatırımlardan daha iyi getiri sağlar."

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!