Borsaya enerji dopingi

Güncelleme Tarihi:

Borsaya enerji dopingi
Oluşturulma Tarihi: Şubat 26, 1998 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda dün iyimserlik hakimdi. Borsa özellikle dün öğleden sonra gelen alım dalgası ile günü yüzde 3.3 oranında primle kapattı. Borsa endeksi dün, 107 puan birden artarak, 3 bin 333 puandan kapandı.

Borsa sabah seansına önceki günkü erken seçim tartıymalarının gölgesinde satış ağırlıklı açıldı. Fakat hükümet ortaklarının peşpeşe erken seçimi düşünmedikleri yolundaki açıklyamaların ardından borsa ilk seansın sonuna doğru toparlandı. Birinci seansta binde 7'lik artışla kapanan borsa, ikinci seansa biraz daha hızlı girdi. Özellikle enerji, kamu ve holding hisselerindeki yoğun alımlar, endeksteki artışı hızlandırdı.

Dış borsalarda paritedeki gelişmelere paralel bir seeeyir izleyen döviz piyasalarında da dün durgundu. Merkez Bankası, sadece kontrol ettiğini göstermek için piyasaya girip bankalardan bir miktar dolar alımı yaptı.

İyimser hava dün faiz cephesinde de hakimdi. Önceki gün erken seçim tartışmaları ile yeniden yükselmeye başlayan bono oranları da dün 2-3 puan birden geeriledi. En fazla işlem gören 19 Ağustos bonolarında oranlar yüzde 123'ten yüzde 120.80'e geriledi.

Piyasalardaki bu iyimser hava Başbakan Mesut Yılmaz'ın ara ve yerel seçimlerin birleştirilmesi yolundaki açıklamalarına, hükümeti içerden ve dışardan destekleyen partilerin karşı çıkmasının ardından geldi. Erken seçim tartışmaları dünkü açıklamaların ardından şimdilik dondurulmuş gibi.

VERGİ MESAJI

Piyasaları olumlu etkileyen önemli gelişmele vergi reformuna ilişkindi. Başbakan Yılmaz'ın dün ANAP Grup toplantısında vergi reformunun yasalaşmasının ertelenebileceği yolunda verdiği mesajın piyasalarda duyulması fazla sürmedi.

Partisinin grubunda yaptığı konuşmada, ‘‘Vergi tasarısında zamanlama ve yürürlüğü tartışabilecekelrini’’belirten Yılmaz, borçlanmada muhtaç olduğumuz, mali sistemi büyüteceğimiz bir dönemde kendi kendimize zarar verecek adımlar atmaktan çekinmeliyiz'' diyordu. Bu sözler piyasalarda vergi erteleme sinyali olarak algılandı.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!