Borsalarda tarihi yükseliÅŸ

Güncelleme Tarihi:

Borsalarda tarihi yükseliş
OluÅŸturulma Tarihi: Eylül 19, 2008 08:48

Piyasalarda hafta başından bu yana süren kabus sona erdi.

Haberin Devamı

ABD Hazinesi ve ABD Merkez Bankası'nın (FED) mali sektörü kurtaracak yeni bir plan hazırladığı yönündeki haberler borsaları uçurdu.

Piyasayı RTC kurtaracak/ İşte yeni plan

İMKB: Açılışla birlikte hızlı alımlar geldi. Borsa ilk seansın sonunda yüzde 8.91 artışla 35 bin 86 puana çıktı.

DOLAR: Dün 1.30 sınırına kadar yükselen dolar bugün yönünü aşağı çevirdi. dolar 1.2515 YTL'ye kadar geriledi.

EURO/DOLAR: ABD'deki kurtarma planı ile euro karşısında yükselişe geçti. Parite düne göre yüzde 1.3 artışla 1.4153 seviyesine kadar geldi.

ULUSLARARASI BORSALAR: Çok hızlı hareketler izleniyor. ABD'de son 6 yılın en büyük yükselişi yaşanırken, Asya'da yüzde 9'a, Avrupa'da da yüzde 7'ye varan yükselişler gerçekleşiyor.

İMKB düşüşün acısını çıkarıyor / Flaş

Kurtarma planı doları da etkiledi

Haberin Devamı

Putin: Rus borsası kısa sürede eski gücüne dönecek Â

ABD borsaları, yeni plan umutlarıyla son 6 yılın en büyük yükselişini yaptı. Gün içinde 10 bin 459 puana gerileyen Dow Jones günü yüzde 3.86 yükselişle 11 bin 19 puandan tamamladı. Nasdaq yüzde 4.78, S&P 500 de yüzde 4.33 yükseldi.

ABD'deki yükseliş en çok finans hisselerine yaradı. Günlerdir ağır darbeler alan banka hisseleri sonunda rahat bir nefes aldı. En çok yükselen ise yüzde 59 primle Wachovia Bank oldu. Wachovia, Morgan Stanley'le satınalma görüşmeleri yapıyor. Öte yandan Washington Mutual yüzde 49, UBS yüzde 24, Citigroup da yüzde 19 değer kazandı.

Yükselişin yeni hazırlanacak planla ilgili olduğunu kaydeden uzmanlar, şimdi piyasaların FED ve Hazine cephesinden bu yönde gelecek haberleri bekleyeceğini belirtiyor.

Henüz resmiyet kazanmayan ama görüşmelerin başladığı yönündeki haberlerin geldiği kurtarma planı, mali sektördeki batıkların yeni bir fona alınmasını öngörüyor. Yani fonun ABD'ye maliyetinin 500 milyar dolar dolara ulaşabileceği tahmin ediliyor.

UZMANLAR: PÄ°YASANIN ZAMANA Ä°HTÄ°YACI VAR

Toronto Dominio Bank Trader'ı Süha Yaygın, ABD'den gelen haberlerin çok önemli olduğunu belir artışla tti. FED'in ve Hazine'nin bu hafta sonu elinden .geleni yapacaklarını ve piyasalarda güveni sağlayacak bir yapılanmaya gidileceğini belirten Yaygın, "Şu ana kadar piyasaya likiditenin verilmesi de çok önemlidi ve olumlu oldu. Fakat bankaların hala birbirine güveni tam değil ve bu güven 1 günde sağlanmaz. Piyasanın zamana ihtiyacı var. Atılan adımlar olumlu ama yeterli olur mu bilmiyoruz."

Haberin Devamı

Ata Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Nergis Kasabalı, ABD'den gelen haberin kısa vadede tansiyonu düşürmüş göründüğünü belirtti. Kasabalı, "Ama son dönemde tüm bu yaşananların büyüme ve ekonomiler üzerinde etkileri olacak. Belki de bizim finans piyasalarına bakışımızı değiştirecek. Ayrıca ABD yeni bir fon kuracak ama henüz sorunun bitip bitmediği belli değil. ABD'de de sorun dondurulsa bile bunun diğer bölgelere yansıyıp yansımayacağını ve zincirleme etkiyi görmek lazım. Piyasada temkinli olmak gerekiyor."

ASYA DA UÇTU

ABD'deki bu yükseliş Asya'daki borsaları da uçurdu. Gün açılışından itibaren havanın olumluya döndüğü Asya'da hızlı yükselişler izlendi. Japonya'da Nikkei endeksi yüzde 3.76 değer kazanırken Hong Kong Borsası yüzde 9.05 oranında yükseldi. Çin borsasındaki yükseliş ise yüzde 9'u aştı.

Haberin Devamı

Avrupa borsaları da güne yüzde 5'in üzerinde yükselişlerle başladı.

RUSYA'DA HIZLI YÃœKSELÄ°Åž

Öte yandan üç gündür kapalı olan Rusya borsaları da güne fırtına gibi başladı.Endeksler hızla yukarı çıkarken, açılışın ardından RTS endeksi yüzde 10.9, MICEX endeksi de yüzde 16.8 değer kazandı. MICEX'deki değer artışı yüzde 18'e ulaşınca, borsalardaki işlemler 1 saat boyunca yine durduruldu.

Ancak açılışın ardından alım iştahının aynen devam ettiği görüldü. MICEX'teki artış yüzde 23'e kadar ulaştı. 

 Merkez Bankası faizi değiştirmedi

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!