Borsada üçlü zirve coşkusu

Güncelleme Tarihi:

Borsada üçlü zirve coşkusu
Oluşturulma Tarihi: Ocak 06, 1998 00:00

Haberin Devamı

Borsa yüzde 7.5 artışla rekor kırdı.

Bono oranları 4-5 puan birden düştü.

Döviz pariteye bağlı olarak normal seyrinde.

Koalisyon ortaklarının hafta sonunda yaptıkları zirve, piyasaların yeni yıla umutlu girmesine yolaçtı. Başta Başbakan Mesut Yılmaz olmak üzere liderlerin birazcık da özelleştirme gibi yapmayı düşündükleri icraattan söz etmeleri, 1998'in ilk işlem gününde borsaya rekorlar kırdırdı.

Borsa yılın ilk işlem gününde yüzde 7.55 oranında prim yaptı. İMKB Endeksi, dün tam 260 puan artarak 3 bin 711 puandan kapandı. Taze para girişi hızlanan borsada işlem hacmi de 95 trilyon lira (454 milyon dolar) oldu.

Başbakan Yılmaz'ın üçlü zirveden sonra, 1998'de seçim olmayacağını belirtmesi ve en az 10 milyar dolarlık özelleştirme hedefinin mutlaka gerçekleştirileceğini açıklaması, dün borsada işlem gören kamu hisselerini tavan değerlere yükseltti.

Özelleştirme açıklamaları ile kamu hisselerinde başlayan alımların öğleden sonra genele yayılmasıyla borsada çıkış hızlandı. Kamu hisselerinden sonra dün en fazla primin, yılsonu bilanço beklentileri yüksek olan ve yabancıların da ağırlıklı olarak işlem yaptığı hisselerde gerçekleştiği gözlendi. Özellikle belirli hisselerde dikkat çeken yabancı emirler, yeni yıl öncesinde beklemede olan yabancı fonların da tekrar piyasaya dönmeye başladığı şeklinde yorumlanıyor.

BONO FAİZİ DÜŞTÜ

Borsada dünkü tırmanışı destekleyen önemli bir gelişme de faizlerdeki düşüştü. Maliye Bakanlığı'nın yılın son günlerinde, bonodan alınacak stopaj oranını yüzde 12'den yüzde 6'ya indirmesi, bono oranlarını hızlı düşürdü. Geçen hafta sonuna göre, 4-5 puan birden gerileyen bono oranları, yüzde 108'dan yüzde 103'e kadar düştü.

TL. sıkışıklığına karşın, gecelik faiz oranları da yüzde 80'lerden yüzde 76'ya kadar geriledi.Fakat repo oranları biraz yükselerek yüzde 80'e çıktı. Bu artışta, Maliye Bakanlığı'nın repoya yüzde 6'lık stopaj getirmesinin etkisine dikkat çekiliyor.

DÖVİZ PARİTEYLE

Döviz piyasalarında ise pariteye bağlı seyir sürdü. Sabah saatlerinde TL. ihtiyacını karşılamak üzere bazı bankaların satışa geçmesi ile yerinde sayan dolar, öğleden sonra dış borsalarda doları 1.81 markın üzerine çıkması ile biraz hareketlendi.

Merkez Bankası da doların zorunlu devir kurunu kademeli olarak 208 bin 850 liraya kadar yükseltti. Dolar serbest piyasada ise ... liradan satıldı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!