Borsada tepki çıkışı

Güncelleme Tarihi:

Borsada tepki çıkışı
Oluşturulma Tarihi: Şubat 12, 1998 00:00

Haberin Devamı

Borsa bir süredir yaşanan düşüşe dün yüzde 5.4'lük sert tepki verdi. Borsa endeksi dün 150 puan birden artarak 2 bin 900 puanın da üzerine çıktı ve 2 bin 926 puandan kapandı. Hisseler dün yüzde 5.4 oranında prim yaptı.

Borsa önceki gün başlayan toparlanma eğilimi dün alış ağırlıklı açılan ilk seansta da sürdü. Endeks ilk seansta 63 puanlık artışla, 2 bin 840 puana yükseldi. İlk seansta işlem hacmi de 27 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Borsada yükseliş ikinci seansta da sürdü.

Geçtiğimiz günlerde 30 trilyon liranın da altına gerilediği dikkate alınırsa, dünkü toplam 54 trilyon liralık hacim küçük çaplı taze para girişinin de habercisi olarak nitelendirilebilir.

Fakat dünkü yükselişi, yeni çıkış dalgasının başlangıcı olarak nitelendirmek için erken. İMKB endeksindeki yüzde 5'lik artış, daha çok bir tepki yükselişi olarak değerlendiriliyor.

Yeni çıkış dalgası için borsaya taze para girişi şart. Oysa borsaya taze para giriiiiişinden sözetmek zor. Ayrıca geçen haftaki panik satışlar nedeniyle zarara uğrayan küçük yatırımcının borsaya geri dönüşü biraz daha uzun zaman alabilir.

Borsada bütün kötülüklerin satıldığı konuşuluyor. Bu doğru olabilir. Fakat hatırlatmakta fayda var. Borsada satışa yolaçan karamsar tabloda henüz değişen bir şey yok. Körfez'de tetikte bekleyiş sürüyor. Döviz cephesinde yüksek uçuş devam ediyor.

Merkez Bankası, dövize yoğun talebi önlemek için kontrolü elinrde bırakmıyor bırakmasına. Fakat dış borsalarda dolar, Körfez'e endeksli olarak önemli para birimleri karşısında yükselince Merkez Bankası'na da doların zorunlu devir kurunu yükseltmek kalıyor.

Aslında dün akşam saatlerinde Ankara'dan ‘‘IMF ile Washington'da yapılacak görüşmelerin iptal edildiği’’ yolunda gelen haber de piyasaların moralini bozabilecek nitelekti. Keza daha önce Washington'a bırakıldığı açıklanan IMF görüşmelerinden az da anlaşma olabileceği umudu vardı. Fakat Washington'daki görüşmelerin iptal edildiği umutları yitirirken, bu gelişme erken seçim olasılığını da güçlendiriyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!