Borsada Greenspan tedirginliği

Güncelleme Tarihi:

Borsada Greenspan tedirginliği
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 16, 2000 00:00

Haberin Devamı

ABD Merkez Bankası'nın (FED), bugün açıklayacağı faiz kararının yarattığı tedirginlik, İMKB'yi de vurdu. Borsa endeksi, dün yüzde 3 oranında gerileyerek 17 bin 13 puana indi.

ABD Merkez Bankası (FED) Başkanı Alan Greenspan'in, bugün alacağı faiz kararı, dünya borsaları ile birlikte İMKB'yi de tedirgin etti. FED'e bağlı Açık Piyasa Komitesi'nin (FAMOC) alacağı faiz kararı, dünya finans piyasaları üzerindeki baskısını son iki haftadır hissettiriyor. Dün, İMKB de geçen hafta girdiği dar işlem hacimli gevşeme eğilimini sürdürdü. Geçen cuma günü 17 bin 557 puandan kapanan İMKB-100 Endeksi, dünkü seanslar sonrasında yüzde 3.09 daha düşerek 17 bin 13 puana indi.

Haftanın ilk seansındaki 544 puanlık düşüş yaşayan İMKB'nin dünkü işlem hacmi de 292 trilyon 979 milyar lirayla son haftaların en düşük seviyesinde kaldı.

FED'in bugünkü kararının belirsizliği nedeniyle sadece ABD'deki değil, bütün dünyadaki finans piyaları dün de dalgalanmasını sürdürdü. Avrupa piyalarında Nasdaq'daki sert tepkili dalgalanmaların başlangıç noktası olan teknoloji ve telekom hisseleri yine inişteydi. Bu sektörlerdeki düşüşlere sağlık sektöründe fiyatı şiş şirketlerin hisseleri de eklendi. Yeni teknolojinin temsilcisi konumunda olan bu teknoloji, telekom gibi sektörlerde düşüş yaşanırken, otomotiv, kimya ve medya sektörleri ise dünya piyasalarının genel olarak ilgi gösterdiği alanlar oldu.

FED'İN TERCİHİ

Uluslararası gözlemciler, bugünkü toplantı sonrasında ABD'de faizlerin 0.25-0.75 arasında artabileceğini belirtiyorlar. Faiz artışında en yüksek şans tanınan oran yüzde 0.50 olarak beliriyor. Bu oranın açıklanması halinde FED'in Başkanı Alan Greenspan'in, ABD ekonomisini soğutmak için agresif davrandığı yorumlarının yapılacağı ifade ediliyor.

REFORMLAR GECİKİYOR

İMKB-100'ün geçen haftadan itibaren kendisini hissettiren sıkışıklığın önemli nedenlerinden biri olarak İMKB'yi uzun süredir etkisi altında tutan olumlu beklentilerin sona ermesi gösteriliyor. 22 Kasım 1999'da 6.161 puandan başlayan ve 18 Ocak 2000'deki 19.577 puanlık tarihi zirveye kadar devam eden yükseliş sırasında borsayı yükselten özelleştirme, Dünya Bankası desteği, IMF ile imzalanan stand-by, GSM-1800 satışları, hükümetin reform hareketleri gibi nedenlerin bütünüyle ortadan kalktığı ifade ediliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!