Borsada enflasyon rekoru

Güncelleme Tarihi:

Borsada enflasyon rekoru
Oluşturulma Tarihi: Eylül 05, 1997 00:00

Haberin Devamı

Ağustos ayına ait enflasyon rakamının beklenenden düşük çıkması ve faizlerdeki gerileme borsaya rekor kırdırdı. Borsa endeksi dün 50 puan birden artarak 2 bin 104 puandan kapandı. Borsada hisseler dün ortalama yüzde 2.4 oranında prim yaptı.

Endeks en son 8 Ağustos'ta 2 bin 70 puanla en yüksek seviyesine ulaşmıştı. Borsada endeks rekorunun yanısıra işlem hacmindeki artış da dikkat çekiyor. İki seansta gerçekleşen toplam 36.5 trilyon liralık işlem hacmi, borsaya taze para girişinin göstergesi olarak nitelendiriliyor. Yüksek faiz, tatil ve benzeri nedenlerle temmuz ve ağustos ayları borsanın kayıp günleriydi. Borsada birkaç gündür başlayan yükselişin ışığında eylül ayının hareketli geçeceği söylenebilir. Keza borsada genel beklenti, eylül ayının ikinci yarısında yükselişin başlayacağı yönündeydi. Fakat uyanık yatırımcılar, eylül sonlarındaki çıkışı karlı karşılamak için erken alıma geçince, bu beklenti de sanki biraz öne alınmış gibi..

Borsada erken alıma geçenler sadece bizim uyanık yatırımcılarımız değil. Bugün borsada hisselerin yüzde 50'sine yakın bir bölümünü ele geçiren yabancıların da, ağustos sonu itibariyle alım yaptığı gözlendi.

Siyasi istikrarın da sağlanmaya başlamasıyla moral bulan borsada, faiz oranlarında yaşanan düşüşün payı da gözardı edilemez. Bir süredir yüzde 80'nin altına inmeyen gecelik repo oranları dün 3 puan birden geriledi ve yüzde 77'ye düştü.

Bankaların kendi aralarındaki Türk Lirası işlemlerinde de gecelik faiz oranları da yüzde 75'e kadar düştü. Oysa ikinci el piyasada gecelik faizler önceki gün yüzde 83-85 seviyesindeydi. Merkez Bankası'nın da sabah saatlerinden itibaren inişe geçen faizlerin tekrar yükselişe geçmemesi için piyasayı küçük çapta fonlaması dikkat çekti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!