Borsada 660 milyon dolarlık kâr satışı

Güncelleme Tarihi:

Borsada 660 milyon dolarlık kâr satışı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 21, 1998 00:00

Haberin Devamı

Borsada dün beklenen kar satışları geldi. Borsa dün 19 puan kayıpla 4 bin 101 puandan kapandı. Hisseler ortalama binde 5 oranında geriledi.

Sabah yükselerek açılan borsa birinci seansı, yeni tarihi rekoru olan 4 bin 216 puanda tamamladı. İlk seansın sonunda endeks 68 puan birden artarken, hisseler de ortalama yüzde 1.67 prim yaptı. İlk seansta işlem hacmi de 85 trilyon liranın üzerindeydi. Fakat ikinci seans başladığında kar satışları gelmeye başladı. Gün sonunda endeks geçen hafta sonu değerinin de altına inerek 4 bin 101 puandan kapandı. Artan satış baskısı ile endeks, 4 bin 200 puanı aşamadı. İkinci seansta ise işlem hacmi ilk seanstakinin biraz altında 78.7 trilyon lira düzeyinde gerçekleşti. Fakat dünkü düşüş, tamamen kar realizasyonundan kaynaklandı.

Keza paranın ibresi hala borsayı gösteriyor. Alternatif yatırım araçları piyasasında durgunluk sürüyor. Merkez Bankası'nın dün piyasadaki fazla parayı çekmek için APİ'de ters repo ihalesi açması sonucu, gecelik oranlar tekrar yüzde 80 düzeyine yükseldi. Fakat gecelik oranlardaki bu oynamanın borsa açısından fazla rahatsız edici tarafı yok. Döviz piyasaları da en durgun günlerini yaşıyor. Dış borsalarda dolar mark paritesinin de 1.81 düzeyinde durması, içerde de kurların istikrarlı seyrini destekliyor.

Sonuçta olumlu ekonomik ve siyasi göstergelerin yanısıra, alternatif piyasaların durgunluğu da borsayı öne çıkarıyor.

Borsada beklenen dünkü kar realizasyonunun toplam 163 trilyon (660 milyon dolar) liralık hacimle gerçekleşmesi sevindiriciydi. Keza borsada yoğun satışlar karşılıksız kalmayıp, büyük hacimlerde alıcısını da bulabildi. Bu koşullarda borsanın çok fazla aşağılara inmesi beklenmemeli. Çünkü ekonomik göstergeler olumlu seyrederken, siyasi cephede de şimdilik herhangi bir pürüzden sözedilemez. Özellikle geçen hafta boyunca başta kamu hisseleri olmak üzere fiyatı fazla şişen hisselerde kısa süreli kar satışları yaşanabilir. Fakat borsa da olağanüstü gelişmeler patlamadıkça orta vadede bahar havasının süreceği söylenebilir.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!