Borsacılara müşteri adına işlem yasağı

Güncelleme Tarihi:

Borsacılara müşteri adına işlem yasağı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 03, 1999 00:00

Haberin Devamı

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), mali kuruluşların tanımını yeniden yaparken, bu kurumlarda görev yapan yöneticiler ve çalışanlar, müşterilerden hisse senedi alım satım emri verme işlemleri başta olmak üzere, müşteri adına işlem yapamayacaklar.

SPK'nın, ‘‘Aracılık Faaliyetleri ve Aracı Kuruluşlara İlişkin Esaslar Tebliği’’nde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliği, Resmi Gazete'nin, dünkü sayısında yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Buna göre, ‘‘Mali kuruluş, banka, aracı kurum, kıymetli maden aracı kurumu, sigorta şirketi, portföy yönetim ve yatırım danışmanlığı şirketleri, özel finans kurumu, finansal kiralama, faktoring ve finansman şirketleri ile hisselerinin tamamı nama yazılı olan ve konusu ve faaliyeti münhasıran başka şirketlere iştirak etmek olan holding şirketlerini’’ kapsayacak.

Aracı Kurumların yapamayacakları işleri düzenleyen tebliğin 50'nci maddesine de bir bent eklendi.

Buna göre, aracı kurum yöneticileri ve çalışanları, müşterilerden hisse senedi alım satım emri verme, ordino ve diğer belgeleri imzalama, nakit ve makul kıymet yatırma ve çekme virman işlemi yapma gibi geniş yetkiler içeren vekaletname alarak müşteri adına işlem yapamayacaklar. Portföy yöneticiliği faaliyeti ise bu kapsamın dışında olacak.

Tebliğe geçici bir madde eklenerek, bankalar tarafından kurulan veya devralınan aracı kurumların, bankalarla tesis edecekleri acentalıklar hariç olmak üzere, aracı kurumlar ile acentaları arasında yapılan acentalık sözleşmesinin, bu tebliğin yürürlüğe girmesinden itibaren en geç 1 yıl içinde feshedilerek, noterden onaylı ihbarnamenin bir örneği, SPK'ya gönderilecek.

Bu arada tebliğin yürürlüğe girmesinden itibaren en geç bir yıl içinde ilgili aracı kurumlar, feshedilen acentaların bulundukları yerde şube ve irtibat bürosu açmak üzere SPK'ya başvurabilecekler.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!