Borsacılar: Uluğbay Japonlar gibi davrandı

Güncelleme Tarihi:

Borsacılar: Uluğbay Japonlar gibi davrandı
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 08, 1999 00:00

Haberin Devamı

Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimi, İstanbul Menkul Kıymetler Borsası'ndaki (İMKB) aracı kurum yöneticileri ile brokerlerde şok etkisi yarattı. Bazı borsacılar, ‘‘Sayın Uluğbay Japonlar gibi davrandı’’ yorumunu yaptı.

GEDİK Yatırım Genel Müdürü Erhan Topaç, İMKB'de yaşanan manipülasyon iddialarıyla ilgili olarak, öncelikle piyasalarda güven sorununu çözecek önlemlerin alınması gerektiğini söyledi. Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimi konusundaki soruları yanıtlayan Erhan Topaç, piyasaların güvenilirliği açısından bu konuların ciddiyetle ele alınması gerektiğini vurguladı. Manipülasyon iddialarıyla ilgili olarak SPK ve İMKB'nin gerekli incelemeyi başlattığını hatırlatan Topaç, ‘‘Bunun sonucunu görmek lazım. Gereksiz şekilde kişiler suçlama altında kalmasın’’ dedi.

Topaç, piyasaların güven ve gelecek üzerine kurulduğuna işaret ederek, bunlardaki en ufak beklenti değişikliğinin bile olumsuz etkilenmeye yol açacağını kaydetti.

Çağdaş Menkul Değerler Genel Müdürü Berki Özmen de, somut olmayan söylentilerin borsanın üzerine gölge düşürdüğünü belirterek, ‘‘Borsa bu tür olaylardan olumsuz etkileniyor’’ dedi.

BROKERLAR ÜZGÜN

Devlet Bakanı Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimi, İMKB çalışanlarını da üzdü. Borsada görev yapan brokerlar, manipülasyon ve Uluğbay'ın intihar girişimiyle ilgili şunları söylediler:

Ahmet Kılıçarslan:

Borsada zaman zaman manipülasyon yapılıyor. Bu tür şeyler olabilir. Borsada manipülasyon yapmak için IMF belgesi gerekmiyor. Belge olmadan da manipülasyon yapılabilir. IMKB Türkiye gibidir, Türkiye'de işler ne kadar doğruysa, borsada da o kadar doğrudur. Hikmet Uluğbay için üzgünüm.

Hakan Duran:

Büyük bir manipülasyonun İMKB'de yapılabilmesi için alıcı ve satıcıların olması gerekir. IMKB'de 170 trilyon liralık bir manipülasyonu yapacak alıcı ve satıcılar yok. IMF belgesine dayalı manipülasyon başlıkları atanlar borsanın işleyişini bilmiyorlar. Bu manüpülasyon nasıl yapılmış, kim almış, kime satmış belli değil. Hikmet Uluğbay'da onurlu bir insan. Ben Uluğbay'ın davranışını onurlu bir insanın asılsız bir iddiaya yanıtı olarak görüyorum.

Kemal Ergün:

Borsada IMF belgesine dayalı bir manipülasyonun yapılıp yapılmadığını bilmiyorum, konunun araştırılması gerekir. Şu anda borsada derinlik az olduğu için 300, 400 milyon dolarlık bir para girişi borsayı aniden hareketlendirebilir ya da bu miktarda para çıkışı borsayı ters yönde etkiler. Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimine üzüldüm, ama intihar etmek çözüm değil. Ayrıca bu intihar piyasalar için pek iyi bir şey olmayacak.

Pelin Üstün:

Borsada manipülasyon yapmak için IMF belgesine ihtiyaç yok. Borsada derinlik az ve bu yapısıyla manipülasyona açık bir yapı. Hikmet Uluğbay'ın intihar girişimi bana Japon bakanları hatırlattı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!