Borsa yine Baykal'la karıştı

Güncelleme Tarihi:

Borsa yine Baykalla karıştı
Oluşturulma Tarihi: Nisan 25, 1998 00:00

Haberin Devamı

Başbakan Mesut Yılmaz'la CHP Lideri Deniz Baykal'ın ‘‘Ekimde tarafsız hükümet, Mart 1999'da erken seçim’’ anlaşması, piyasaları tedirgin etti. Borsa'da hisse senetleri yüzde 6.3 değer kaybetti. Faizler yükseldi.

Piyasalar tam kendine gelmek üzereyken yine siyasilere takıldı. CHP Lideri Deniz Baykal'ın ekimde mevcut iktidarın istifa edip seçim hükümetinin kurulacağı yolundaki açıklamaları dün piyasaları karıştırdı.

Siyasi belirsizlik endişeleri ile borsa dün yüzde 6.3 oranında gerilerken bono oranları da 2-3 puan birden artarak tekrar yüzde 100'ün üzerine 103 puana kadar çıktı. Döviz, diğer piyasalar kadar hareketli değildi. Merkez Bankası, parite ile birlikte düşüşe geçen dolara, alım yaparak destek bile verdi.

Baykal, Başbakan Mesut Yılmaz ile önceki gün seçim tarihi ve seçim hükümeti konusunda anlaştıklarını açıklamıştı. CHP Lideri, 23 Nisan Çocuk Bayramı kutlamalarının yapıldığı sırada bu açıklamaları yaparken, resmi tatil nedeniyle piyasalar kapalıydı. Bu yüzden önceki günkü bu açıklamaların piyasalardaki etkisi dün sabah saatlerinden itibaren kendini gösterdi.

ŞOK DÜŞÜŞ

Borsa daha ilk dakikadan itibaren şok düşüşle açıldı. Panik satışların da etkisiyle daha ilk beş dakika dolmadan İMKB Bileşik Endeksi yüzde 4'ten fazla gerileyerek 4 bin 200 puanın altına indi. Birinci seansın ilk yarısında, artan satış emirlerinin de etkisiyle, İMKB endeksi 300 puandan fazla gerilerken hisseler de ortalama yüzde 7.7 oranında düştü. Başlangıçtaki hızlı düşüşte açığa satışların payıda büyüktü. Keza ilk seansın sonuna doğru gelen tepki alımları ile borsa biraz toparlanmaya başladı. İlk seans sonunda endeks 236 puan kayıpla 4 bin 129 puandan kapandı. Birinci seansın sonunda hisselerin ortalama değer kaybı yüzde 5.42 düzeyinde oldu.

İkinci seansta da satış dalgası hakimdi. İkinci seansın başında gelen tepki alımları ile biraz toparlanan borsada kapanışa doğru satış dalgası arttı. Endeks haftayı 276 puan birden kayıpla 4 bin 89 puandan kapandı. Hisseler ortalama yüzde 6.3 oranında geriledi.

İlk seansta şok düşüşle birlikte 82 trilyon liranın üzerinde gerçekleşen işlem hacmi, ikinci seansta endekse paralel hız keserek 49 trilyon lira düzeyinde oldu. Şok düşüşe karşın 132 trilyon liralık işlem hacmi, satışların alıcı bulması açısından olumlu bulunuyor.

DÜŞÜŞÜN NEDENLERİ

Borsadaki şok düşüşün temel nedeni, siyasi cephedeki son gelişmeler. Baykal ile Yılmaz arasındaki anlaşma uyarınca mevcut hükümetin ekim ayından itibaren görevini seçim hükümetine bırakacak olması özellikle borsayı çok tedirgin etti. Borsacılar, ekim ayına kadar olan beş aylık süreyi Yılmaz hükümetinin ciddi icraatları için yeterli bulmuyor. Beş ay sonra seçim hükümetinin kurulacak olması ile özelleştirme ve mali reformların seçimden sonraki bahara ertelenebileceği yorumları da yapılıyor. Diğer taraftan piyasa çevrelerinde, son siyasi gelişmeleri, kısa sürede çok hızlı çıkan borsada kâr realizasyonu için iyi bir bahane olduğunu düşünenler çoğunlukta. Uzmanlar, en azından önümüzdeki 5-6 aylık süreçte, mevcut durum devam edeceği için endişelerin gereksiz olduğunu belirtiyorlar.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!