Borsa siyasiler yüzünden daraldı

Güncelleme Tarihi:

Borsa siyasiler yüzünden daraldı
Oluşturulma Tarihi: Mart 20, 1998 00:00

Haberin Devamı

Piyasalar bir haftadır ara rejim ve darbe tartışmaları ile yatıp kalkıyor. CHP Lideri Deniz Baykal'ın başlattığı ara rejim tartışmalarını, Başbakan Mesut Yılmaz'ın Ordu'yu karşısına alacak boyuta kadar tırmandırması piyasalarda morallerin iyice bozulmasına yolaçtı.

Yıllık bilanço başta olmak üzere olumlu beklentilerin bitmesine, siyasi cephedeki olumsuzluklar da eklenince borsada hafta başında başlayan düşüş trendi sürüyor. Borsa dün de yüzde 1.75 oranında geriledi. Endeks, 58 puan daha kayıpla 3 bin 247 puandan kapandı. 3 bin 200 puan seviyesinin kırılması halinde endeksin 3 bin puana kadar inebileceği konuşuluyor.

Borsada mevcut koşullarda çıkışı destekleyecek olumlu bir beklenti de bulunmuyor. Taze para girişinden sözedilemez. Aksine borsadan küçük çapta da olsa para çıkışı yaşanıyor. Hafta başından itibaren düşüş gözlenen işlem hacmi dün 36 trilyona kadar geriledi. Kısa süre öncesine kadar bu işlem hacmini sadece tek seansta yakalamak mümkündü. Baykal'ın başlattığı ara rejim tartışmalarını Yılmaz'ın tırmandırması borsanın daralmasında çok etkili oldu.

Borsa 27 marta endekslenmiş durumda. Bu tarihte yapılacak MGK'dan çıkacak sonuçlar endeksin yönünde belirleyici olacaktır. Ayrıca MGK toplantısının ardından uzun bir Kurban Bayramı tatili başlıyor. Hükümetin seçim hesapları, bayram tatili sonrasında biraz daha netlik kazanabilir.

Aslında piyasaları mart ayına ait enflasyon rakamları olumlu etkileyebilir. Keza mart sonu itibariyle aylık ve yıllık bazda enflasyonda düşüş bekleniyor. Fakat enflasyonda olası düşüş beklentisinin olumlu etkileri de bayram nedeniyle piiiyasalar kapanacağı için tatil sonrasına kalacak.

Döviz ve faiz cephesindeki gelişmeler dün borsa kadar umutsuz değildi. Piyasaların nakit açısından önceki günler kadar sıkışık olmamasının da etkisiyle faizler düşüktü. Merkez Bankası'nın döviz alımları ve zorunlu dolar devirleri de Türk Lirası cephesinin rahat olmasında etkiliydi.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!