Borsa, özelleştirme ve Yapı Kredi’yle yeni rekora koştu

Güncelleme Tarihi:

Borsa, özelleştirme ve Yapı Kredi’yle yeni rekora koştu
Oluşturulma Tarihi: Eylül 10, 2005 01:47

İMKB, Yapı ve Kredi Bankası’nın (YKB) Koç-UniCredito ortaklığındaki Koç Finansal Hizmetler’e satışı ile ilgili gelişmelerin ve özelleştirmeye yönelik esen olumlu havayla yeni rekoruna ulaştı.

Borsa, dün kapanışta 32.000 seviyesini aştı ve günü 2.28 oranında değer artışıyla 32.203 puanla tarihi rekorla tamamladı. Borsanın Tüpraş özelleştirmesindeki fiyatlamaya bağlı olarak yukarı hareketine devam edeceği belirtilirken, yeni hedef seviyeleri 33.000-34.000 olarak tahmin ediliyor.

BANKALARA İLGİ VARDI:

Hafta başından bu yana özelleştirmenin ana gündem olduğu piyasalarda faizler yüzde 15.60’a gerilerken, borsa endeksi de 32.000 seviyesinin üzerine çıktı. AB’nin Daimi Temsilciler toplantısından net bir karar çıkmaması hafta ortasında kár realizasyonuna neden olurken, Tüpraş özelleştirmesine yönelik haberler ve Maliye Bakanı Kemal Unakıtan’ın vergiye ilişkin yaptığı açıklamalar borsanın yönünü yukarı çevirdi. Hisse senedi piyasasında özellikle bankacılık hisselerinde yoğun alımlar yaşandı.

YKB’DE ETKİLİ OLDU:

Bono bileşik faizlerindeki gerilemenin bankalar için olumlu olduğu ve bu nedenle bankacılık sektör hisselerine alım geldiği belirtilirken, YKB ile ilgili yapılan açıklamalarında yükselişte etkili olduğu ifade edildi. Özellikle Yapı Kredi’nin Koç Finansal Hizmetler ile arasındaki anlaşmanın çıkmaza girdiği yönündeki söylentilerin ağırlık kazandığı borsada Çukurova Grubu’ndan gelen açıklama yatırımcı ve borsacılara rahat bir nefes aldırdı. Borsada olumlu havanın özellikle Tüpraş ihalesindeki fiyatlamaya göre devam edeceğini belirten analistler, piyasaya para girişinin devam etmesiyle endeksin 33.000-34.000 aralığında yeni zirveler deneyebileceğini söyledi. Endeksin yükselişini engelleyebilecek tek haberin AB Daimi Temsilcileri toplansında Türkiye’ye yönelik karşı deklarasyon olabileceğini dile getiren analistler, bu haberin etkisiyle bir süre yatay hareket yaşanabileceğine dikkat çekti.

BONOYA YABANCI ALIMI:

Olumlu havanın etkileri bono piyasasında da görüldü. Bono bileşikleri yüzde 15.80 bileşiklerden önceki gün yüzde 15.60 seviyesine kadar geriledi. Bu gerilemede yabancı yatırımcıların alımları etkili oldu. Yabancıların özellikle salı günü Hazine’nin düzenlediği dolar cinsinden yaptığı başarılı tahvil ihalesi sonrasında yabancıların alımlarının artığı gözlendi.

Gima’da 2.73 YTL’den çağrı yapılacak

CARREFOURSA’nın satın aldığı Gima hisseleriyle ilgili küçük yatırımcıya çağrı işlemini, 12-26 Eylül 2005 tarihleri arasında, 15 gün süreyle 2.73 YTL fiyattan gerçekleştirecek. SPK, Carrefoursa’nın, Gima hisse senetlerinin yüzde 60’ının satın alması nedeniyle çağrıda bulunma yükümlülüğünü yerine getirebilmesi için Dündas Menkul Değerler aracılığıyla yaptığı başvuruya onay verdi. Çağrı süresince 1 YTL nominal değerli Gima hisse senetleri için geçerli olacak nihai çağrı fiyatı 2.73 YTL olarak belirlendi. Borsacılar çağrı fiyatının borsa fiyatının altında olduğunu dikkat çekerken, Gima hisseleri günü 2.90 YTL’den 0.68 oranında düşüşle kapattı.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!