Borsa kotuna alım işlemleri sadeleştirildi

Güncelleme Tarihi:

Borsa kotuna alım işlemleri sadeleştirildi
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2012 15:23

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK), hisse senetleri İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) kotunda bulunan ortakların sermaye artırım ve azaltımları nedeniyle ihraç edecekleri hisse senetlerinin Borsa kotuna alınma veya çıkarılma işlemlerini sadeleştirdi.

Haberin Devamı

SPK'nın “İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Kotasyon Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmeliği” Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı.

Yapılan değişiklikle, gerek İMKB faaliyetlerinin gerekse piyasanın daha hızlı ve etkin şekilde yürütülmesine yönelik olarak, sermaye artırım ve azaltımına ilişkin kota alma ve çıkarma işlemleri ile Hazine Müsteşarlığı tarafından uluslararası sermaye piyasalarında ihraç edilen tahvillerle ilgili kota alma işlemlerinin gerçekleştirilmesinde uygulanan prosedürlerde sadeleştirmeye gidildi.

Değişikliğe göre, hisse senetleri Borsa kotunda bulunan ortaklıkların bedelli ve/veya bedelsiz sermaye artırımları nedeniyle ihraç edecekleri hisse senetleri, sermaye artırımı sonucu oluşan yeni sermayenin Ticaret Sicili'ne tescil edildiğinin Borsa'ya bildirilmesini takiben başka bir işlem ve karar tesis edilmesine gerek kalmaksızın Borsa kotuna alınabilecek.

Haberin Devamı

Hisse senetleri Borsa kotunda bulunan ortaklıkların sermaye artırımı nedeniyle ihraç edecekleri hisse senetleri, ortaklara dağıtım tarihinden itibaren ilgili düzenlemeler çerçevesinde Borsa'da işlem görmeye başlayacak.

Ortaklıkların sermaye azaltımları nedeniyle, azaltılan sermayelerini temsil eden hisse senetleri, azaltım sonucu oluşan yeni sermayenin Ticaret Sicili'ne tescil edildiğinin Borsa'ya bildirilmesini takiben başka bir işlem ve karar tesis edilmesine gerek kalmaksızın Borsa kotundan çıkarılacak.

Bu arada, yapılan değişiklikle, Hazine Müsteşarlığı tarafından uluslararası sermaye piyasalarında ihraç edilen tahvillerin kota alınarak Borsa'da işleme açılmasının zorunlu ve rutin bir uygulama olması ve bu işlem için herhangi bir inceleme yapılmaması nedeniyle kotasyon işleminin İMKB Yönetim Kurulu'nun bilgisine sunulması uygulaması da yürürlükten kaldırıldı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!