Borsa 'kör havuz'dan çıkıyor

Güncelleme Tarihi:

Borsa kör havuzdan çıkıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 27, 2016 22:48

SPK Başkanı Vahdettin Ertaş, borsada işlem yapan aracı kurumların isimlerinin gizlenmesi ve emir iptali uygulamalarının gözden geçirildiğini belirterek, “Bu konuyu Birlik, Borsa, aracı kurum ve bankalarla birlikte yeniden masaya yatırmayı konuşuyoruz” dedi.

Haberin Devamı

SERMAYE Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Vahdettin Ertaş, 2010 yılında hayata geçirilen hisse senedi işlemlerinde aracı kurum isimlerinin gizlenmesi uygulamasından vazgeçilebileceği sinyalini verdi.

Piyasada ‘kör havuz’ olarak bilinen, aracı kurum isimlerinin gizlenmesi ile ‘emir iptal’ini gözden geçirdiklerini kaydeden Ertaş, “Borsa İstanbul ve Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB) ile birlikte bir çalışma yapıyoruz. Kör havuzda kademelerin görülmesi ve emir iptali konusunu Borsa, bankalar ve aracı kurumlar ile birlikte masaya yatıracağız” dedi. Eski Başkan Hüseyin Erkan’ın döneminde başlayan aracı kurum isimlerinin gizlenmesini ‘yerinde bir uygulama’ olarak görenlerin yanı sıra ‘alan-satan görülmüyor, piyasa adeta kör oldu’ şeklinde değerlendirenlerin de sayısı az değil. Emir iptali konusunda ise, piyasada ‘dünyada da uygulanıyor ancak kötü niyetli kullanıma açık’ değerlendirmesi yapılıyor.

Deutsche Bank’ın ‘Turbo Varantlar’ı tanıtım toplantısının ardından soruları yanıtlayan Ertaş, son yıllarda halka arzlarda görülen durgunluk ve sermaye piyasalarının yeterince hızlı gelişmediği eleştirilerine katılmadığını söyledi. Sermaye piyasalarının gelişimi denince konuya sadece halka arzlar olarak bakmamak gerektiğini kaydeden Ertaş, şunları anlattı: “Özel sektör tahvil ihraçlarında önemli bir mesafe aldık. Son 4 yılda 1000 şirkete, 800 milyar liralık tahvil ihracı izni verdik. 4 sene önce olmayan bir rakam. Bunun içinde 1 şirket ana parayı, bir şirket de faizini ödeyemedi. Bu rakam olarak binde 1, hacim olarak 10 binde 1 sorun demek. Şu anda TSPB ile birlikte tahvil piyasasıyla ilgili düzenlemeleri daha da geliştiriyoruz.”

BES’E GİDİN DİYORUZ
Halka arzda negatif faizler nedeniyle global bir durgunluk olduğunu kaydeden Ertaş, “Bizde ise sorun, geçmiş karnemiz parlak değil. Herkese gel demişiz iyisi de kötüsü de geldi. Şimdi ise izin verirken daha seçici davranıyoruz. Finansal okuryazar olmayan yatırımcının borsaya gelmesini pek istemiyoruz. Onlara BES’e gidin diyoruz. BES’e 6.2 milyon kişi katıldı” dedi.

KULÜPLERDE İMTİYAZLAR SONA EREBİLİR
SPOR kulüplerinin finansal olarak dikkatli olması yönündeki çağrısını tekrarlayan Vahdettin Ertaş, “Bilindiği gibi halka açık şirketlerde 5 yıl kâr edemezlerse imtiyazlar sonlanır. Bu süre 2018’in ortasında doluyor. Dolayısıyla ondan sonra çoğunluk kimdeyse o şirketin sahibi onlar olur. Borç özkaynak oranlarında, faaliyetlerinde herkes ayağını yorganına göre uzatsın. Bunu biz uygulamazsak yatırımcı uyguluyor ya da FIFA uyguluyor, gördüğünüz gibi yurt dışına çıkmanıza engel oluyor” uyarısında bulundu.

APPLE, GOOGLE HİSSELERİ 'TURBO' VARANTLA BİST'TE
TÜRKİYE’de 2010 yılında ilk varantları ihraç eden Deutsche Bank ilk Turbo Varant ihracını da organize piyasada gerçekleştirdi. Amazon, Apple, Facebook, GE, Google, Bayer, BMW, Nestle, Siemens ve Shell hisse senetleri Borsa İstanbul’da turbo varantlarla yatırımcıların erişimine açıldı. Deutsche Securities Türkiye Genel Müdürü Albert Krespin, “Turbo Varantların ihraç edilmesi Deutsche Bank’ın Türkiye Sermaye Piyasalarına inanç ve bağlılığının bir göstergesi. Bu ürünler yardımıyla Türk yatırımcılar ilk defa organize bir piyasada uluslararası hisse senetlerine erişebilir hale geldi” dedi. Turbo varantları değerlendiren Deutsche Bank Türkiye Ülke Başkanı ve Genel Müdürü Ersin Akyüz ise, “Böylesi yenilikçi ürünleri getirmek Deutsche Bank’ın Türkiye’ye olan bağlılığının ve Türkiye’deki gücünün bir kanıtı. Türkiye’de yatırımcıların son zamanlarda küresel piyasalara ilgisinin arttığını söylemek mümkün. Türkiye Sermaye Piyasalarında kurumsal ve bireysel yatırımcılara Turbo Varantların yeni fırsatlar sunacağına olan inancımız pekişti” diye konuştu.

HER GELENİN PEŞİNE DÜŞÜLMEZ
BORSADA yüksek hacimli işlem yapması ile kısa süre önce ‘herif’ takma adıyla gündeme gelen piyasa oyuncularının kim olabileceği konusunda Vahdettin Ertaş şu değerlendirmeyi yaptı: “Her gelenin peşine düşüp ‘Bu nereden geldi, bu herif miydi, adam mıydı?’ diye sorgulamak ayıp bir şey. Türkiye’deki kurumlar ve paranın nasıl geleceği belli. Gelirken, borsada işlem yaparken manipülasyonla mı geliyor, insider’la mı geliyor. SPK bunu zaten inceliyor.” 

BAKMADAN GEÇME!