Borsa ‘Dayan Osman’ı şok düşüşle karşıladı

Güncelleme Tarihi:

Borsa ‘Dayan Osman’ı şok düşüşle karşıladı
Oluşturulma Tarihi: Ekim 28, 1997 00:00

Haberin Devamı

Piyasalarda dün büyük bir deprem yaşandı. Bir süredir yüzde 100'ün altında seyreden faizler, dün tekrar tırmanışa geçerken, borsa kelimenin tam anlamıyla çöktü. İMKB'nin yeni Başkanı Osman Birsen'in borsada şok düşüşün yaşandığı gün resmen görevine başlaması ise şanssızlık olarak nitelendiriliyor.

Eylül ayından bu yana yaklaşık iki aydır sürekli yükselen borsa endeksi dün, 399 puan birden düştü. Borsadaki şok düşüşle hisseler yüzde 11.19 oranında değer kaybetti.

Eylül ayı başından bu yana iki aydır soluksuz artan borsada dünkü şok düşüş için farklı gerekçeler gösteriliyor. Şok düşüşün nedenlerinin başında hisselerin fiyatlarının fazla şişmesi yer alıyor. İki ay gibi kısa sürede borsada hisseler yaklaşık yüzde 70 civarında prim yaptı. Bazı hisselerde ise artış oranı yüzde 200-300'ü de buldu. Az zamanda bu kadar hızlı artış, bir anlamda hızlı düşüşü hazırlamış oldu.

FAİZLER FIRLADI

Borsada düşüşün bir diğer nedeni olarak da, Hazine'nin dünkü ihalesinde bono oranlarının yüzde 115'e fırlaması gösteriliyor. Hazine'nin dün vadesini kısaltarak düzenlediği 111 günlük bono ihalesinde, stopajlı bileşik faiz yüzde 136.96'ya, stopajsız bileşik faiz ise yüzde 114.05'e fırladı. 343 trilyon liralık bononun satıldığı dünkü ihalede net faiz, bir önceki ihalede oluşan net yüzde l03.7'ye göre, l0.35 puan birden arttı.

Borsada düşüşte faizdeki sıçramada önemli bir gerekçe sayılabilir. Fakat ihale dün öğleden sonra sonuçlandığı için faizlerdeki artışın etkisi ikinci seansın içinde borsaya yansımaya başladı. Oysa borsa birinci seansta zaten yüzde 7.5 oranında gerilemişti.

Ayrıca Uzakdoğu piyasalarında başlayan ve Kuzey Asya'ya yayılan mali krizin tüm gelişmekte olan borsalarda olduğu gibi Türkiye'yi etkisi altına aldığı konuşuluyor. Uzakdoğu piyasalarındaki krizin Türkiye'ye etkisinin kısa süreceğini tahmin ediliyor.

Bu arada, İMKB Başkanlığı'na atanan Osman Birsen, dün resmen görevine başladı. Birsen'in göreve başladığı gün borsada yüzde 11.1'lik çöküş yaşanması, brokerlar arasında ‘‘Borsa Osman Birsen'e dayanamadı’’ esprilerinin yapılmasına yolaçtı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!