Borsa coştu, dolar altı ayın dibinde

Güncelleme Tarihi:

Borsa coştu, dolar altı ayın dibinde
Oluşturulma Tarihi: Temmuz 31, 2008 09:10

Anayasa Mahkemesi'nin dün Ak Parti kapatma davası hakkındaki kararını açıklamasının ardından piyasalar güne çok hızlı başladı.

Haberin Devamı

Borsa ilk işlemlerin ardından yüzde 4.35 artışla 43 bin 143 puana çıkarken, dolar tarafında ise kurlar bankalararası piyasada hızla geriledi ve 1.16 YTL sınırına kadar indi. Faizler de tezgahüstü piyasada yüzde 18.60 ile son üç ayın en düşük seviyesine geriledi.

Borsada bir süredir Ak Parti'nin kapatılmayacağına oynayan ve içeriye yüklü para sokan borsacılar tahmininde haklı çıktı. Yabancı kurum raporlarının da işaret ettiği gibi AK Parti siyasi hayatına devam ederken, son bir ayda gerçekleşen yüzde 20'lik yükselişin beklentisi gerçekleşmiş oldu.

Borsadaki 'beklentiler alınır gerçekler satılır' kuralına dikkat çeken uzmanlar, piyasanın güne hızlı başlayabileceğini ancak sonrasında kâr realizasyonlarının gelebileceğine dikkat çekiyor. Piyasanın özellikle son 2-3 haftadır partininin kapatılmayacağı beklentisini fiyatladığını anlatan borsacılar gelinen noktada beklentinin realize edildiğini ve bundan sonra yurtdışı piyasalara daha fazla dikkat edilmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca ekonomide bir süredir duran reformlar ve AB süreci ile ilgili gelişmelerin de orta vadede piyasalar üzerinde etkili olacağı belirtiliyor.

Haberin Devamı

BORSADA NELER OLUYOR?

Bugüne bakıldığında uzmanların tahmin ettiği gibi yüksek bir açılış oldu ve endeks 43 binin üzerini görerek 43 bin 285 puanla son üç ayın zirvesine tırmandı. Bir süre bu seviyelerde oyalanan borsa daha sonra hafif çaplı kâr satışlarının gelmesi ile 43 binin altına indi. Borsa ilk seansı yüzde 2.75 artışla 42 bin 477 puandan tamamladı.

AKP kararının piyasalara etkisini değerlendiren Turkish Yatırım Finansal Strateji Müdürü Gökhan Uskuay, "Karar piyasalar ve ekonomi açısından değerlendirildiğinde olumlu diyebiliriz" ifadesini kullandı. Uskuay şöyle devam etti:

"İMKB’de orta vadeli yeni bir kanal içerisinde dalgalanacağız. Bu trend şu an için yatay. Fakat bu trendin yükselen trende dönme ihtimali, düşen trende dönme ihtimalinden yüksektir. Şimdiye kadar İMKB’de sert yükselişler sonrasında gelen kar realizasyonları vadeye yayılan ve kademeli şekilde gerçekleşti. Bu yüzden alım yapmak için aceleci olunmamalı. 42 bin 500-44 bin aralığından satışlar gelebilir."

Haberin Devamı

ING Bank Yönetim Kurulu üyesi Sarper V. Özten, piyasaların zaten açıklanan bu kararı satın aldığını ve 1 aydır bu seçeneğin fiyatlandığını belirtti. Özten, çok hızlı bir yükseliş beklemediğini ve yüksek fiyatlardan alım yapanın zarar edebileceğini kaydetti.

A Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Murat Salar, kararın siyah ya da  beyaz olmadığını, mahkemeden “gri” bir karar çıktığını ifade etti. Salar, partinin kapatılmamasına yönelik pozisyonun piyasa tarafından  alındığını belirterek, “Bu kararın ardından yeni pozisyon açılacağını  sanmıyorum. Bu konuda dikkatli olunması gerekir. Realizasyon da  gelebilir” şeklinde konuştu.

Finans Yatırım Genel Müdür Yardımcısı Özgür Güneri ise hisse senetleri piyasasında olumlu bir seyir beklediğini, ancak piyasada artık yukarı potansiyelin sınırlandığını kaydetti. Güneri, "Eğer borsa 35.000 puan seviyelerinde olsaydı o zaman alım gelebilirdi" dedi.

Haberin Devamı

Toronto Dominio Bank Trader'ı Süha Yaygın, CNBC-E'ye yaptığı açıklamada, hisse senetleri piyasasına belirli bir para girişi olabileceğini belirtti. Yaygın, "
Belki bir hafta içinde ne olacağını bilmek kolay değil ama genel olarak yabancı gözünde Türkiye'ye yatırım yapmak cazip gözüküyor. Yabancıların kafasındaki soru işareti kalkmış durumda" dedi.

DOLAR SON ALTI AYIN DİBİNDE

Anayasa Mahkemesi'nin AKP kararı doları çok sert bir şekilde etkiledi. Dün 1.18-1.19 aralığında bulunan dolar bugün bankalararası piyasada 1.16 sınırına kadar geriledi. Serbest piyasa açılışında ise dolar düne göre yüzde 1.3 kayıpla 1.1660 YTL'den işlem gördü. Dolar bu seviyeleri en son şubat ayı başında görmüştü.

Haberin Devamı

Referans Gazetesi yazarı Prof. Kerem Alkin, küresel yatırımcıların karar sonrasında, Türkiye için çok kritik bir siyasi belirsizliğin ortadan kalkmış olması nedeniyle, hem doğrudan yatırımlar, hem de portföy yatırımları konusunda, Türkiye'ye yönelik ilgilerini yeniden hızlandıracaklarını belirtti. Alkin, "Bu yoğun ilgiye bağlı olarak, dolar kuru öncelikle 1.16-1.20 YTL bandında, ardından 1.14-1.18 YTL bandında hareket edecek gibi gözüküyor" dedi.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!