Borsa bayram tatili havasına erken girdi

Güncelleme Tarihi:

Borsa bayram tatili havasına erken girdi
Oluşturulma Tarihi: Ocak 03, 2006 00:00

İMKB Ulusal 100 Endeksi yılı 40.000 puan seviyesini kırarak tamamlarken, 2006’nın ilk işlem gününde yatay hareket etti. Güne 39.778 puandan başlayan borsada işlem hacmi de çok düşük gerçekleşti.

Ağırlıklı olarak yabancı işlemlerin Londra üzerinden yapılıyor olması ve Londra’da dün piyasaların tatil olması borsanın seyrinde etkili oldu. Yerli yatırımcıların ise bayram haftası öncesinde işlemlerini sınırlı tuttuğu borsa dar ve yatay bir band içinde hareket ederek günü 39. 791 puandan tamamladı. Yüzde 15 oranında stopaj uygulaması ve hisse senetlerini elde tutma süresinin 1 yıla çıkarılmasının etkisinin piyasaya 2005 yıl sonu işlemlerinde yansıdığı belirtilirken, bu konuda uygulamalardaki belirsizliğin borsada tedirginlik yarattığı ifade ediliyor.

İŞLEM HACMİ DÜŞÜKTÜ: Borsada dün dikkat çeken en önemli unsur işlem hacminin sığ olmasıydı. Borsada yabancı yatırımcıların olmaması işlem hacminin düşük kalmasında önemli rol oynadı. Analistler yabancı yatırımcıların borsa üzerindeki etkinliği konusunda şöyle yorumda bulundu: "Borsa yabancı yatırımcıların yokluğunda hareketsiz kaldı. Genel olarak Lonrda üzerinden işlemler yapılıyor. Ancak dün Londra’da tatil olması nedeniyle borsada işlem hacmi düşük kaldı. Yabancı yatırımcıların borsa üzerindeki etkenliğide bu şyekilde yeniden teyid edildi.İşlem hacmi ilk seansta toplam 331 milyon YTL olarak gerçekleşti. Ancak ikinci seansta küçük çaplı bir toparlanma yaşandı ve ikinci senstaki işlem hacmi 412 milyon YTL’ye yükseldi. Böylece günün tamamında 743 milyon YTL’lik işlem hacmi gerçekleşti.

VERGİ FİYATLARA YANSIDI: 2006 yılının ilk işlem günüyle birlikte borsada elde edilecek gelirlere uygulanacak olan yüzde 15 oranındaki stopaj uygulaması da başladı. Ayrıca ’elde tutma süresi’ üç aydan bir yıla uzatıldı. Bu iki uygulamanın fiyatlara 2005 yılı sonundaki işlemlerde yansıdığını dile getiren analistler "Borsada yüzde 15 oranında uygulanacak stopaj vergisi ile ilgili bir takım çekinceler var. Ancak bu verginin uygulamasına yönelik. Hem yerli hemde yabancı yatırımcılar bu vergi uygulamasındaki belirsizlikten dolayı biraz tedirgin" dedi. 2006 yılının ikinci haftası tüm piyasaların Kurban bayramı nedeniyle tatil olmasının da borsada yatay seyre neden olduğunu belirten analistler, bu hafta boyunca yerli ve yabancı işlemlerinin sınırlı olacağını, ancak 2006 yılının ilk işlemlerinin bayram sonrasında görüleceğini ifade ediyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!