Borsa, başkanını kaybetti

Güncelleme Tarihi:

Borsa, başkanını kaybetti
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 07, 1997 00:00

Haberin Devamı

Şeker yükselmesi nedeniyle komaya girerek Amerikan Hastanesi'ne kaldırılan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Başkanı Tuncay Artun, dün sabah vefat etti. Doktorlar, 48 yaşındaki Artun'un kalbinin üç kez durduktan sonra yeniden canlandırmayla çalıştırıldığını, ancak dördüncüsünde tıbbi müdahalenin başarılı olamadığını açıkladılar.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Başkanı Tuncay Artun vefat etti. 4 Ağustos Pazartesi geceyarısı şeker yükselmesi sonucu komaya giren 48 yaşındaki Artun, kaldırıldığı Amerikan Hastanesi'nde dün sabah 7.50'de öldü. Hastaneden yapılan açıklamada, Artun'un kalbinin sabaha karşı 3 kez durduğu ve tibbi müdahale ile yeniden hayata döndürüldüğü kaydedildi. Artun'un pankreasındaki iltihaba bağlı olarak gelişen komplikasyonların cerrahi müdahale ile giderilmesine ve dolaşımın düzene sokulmasına rağmen gece yarısına doğru böbrek fonksiyonlarında bozulma başladı. Bunun üzerine Artun, saat 03.00 sıralarında hemodiyalize alındı ve dolaşım şokuna yönelik tedaviye devam edildi. Ancak, saat 3.00, 4.00, 7.00 ve 7.30 sıralarında 4 kez kalbi durdu. İlk üçünde yeniden canlandırmayla kalp çalıştırılırken, sonuncusunda yanıt alınmayınca, Artun saat 07.50'de kaybedildi.

GEÇ KALINDI

Hastanenin Yoğun Bakım Uzmanı Dr. Tahsin Akgün dün yaptığı açıklamada, Artun'un şekerinin 500 miligrama çıktığını belirterek, ‘‘Eğer zamanında doktor müdahalesi olsaydı sonucu böyle olmazdı. Kanındaki yüksek şeker oranı vücudu ileri derecede susuz bırakır. Bu da tüm organları etkiler’’ dedi. Artun'un eşi Süreyya Artun, kızı Ayşegül ve oğlu Tuna hastanede kontrol altına alındı. Oğlunun öldüğünü hastaneye gelişinde öğrenen anne Müjgan Artun, girişte fenalaştı. Öte yandan, Artun'un çalışma arkadaşları hastaneye koşarak ailenin acısına ortak oldu. Sermaye Piyasası Başkanı Ali İhsan Karacan, Sermaye Piyasası Teftiş Kurulu Başkanı Sezai Bekgöz, İMKB İşletme Müdürü Cavit Savcı, Park Holding Yönetim Kurulu Üyesi Tezcan Yaramancı, Artun'un yardımcıları hastaneye ilk gelenler arasında yer aldılar.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Artun'un vefat etmesi üzerine, dün Borsa binası protokol girişinde bir tören düzenlendi. Törende konuşan İMKB Başkan Yardımcısı Arıl Seren, ‘‘Tuncay Artun'un açtığı yolda ilerleyeceğiz’’ dedi.

İHTİRASLI VE SEVGİLİ

Artun'un en önemli vasfının yaratıcılığı olduğuna dikkati çeken Canevi, ‘‘Artun, karar alma konusunda, ihtiras ve sevgi doluydu. Borsa'nın kaybı büyük’’ diye konuştu. Borsa Uzmanları Derneği Başkanı Nazmi Sarıkaya ise, Artun'un, borsaya olan katkılarından bahsederek, borsa binasındaki her eserde, ağaçta, çiçekte yaşayacağını kaydetti. Sarıkaya, ‘‘Bir büyük meşale yaktı. Bu meşaleyi ileriye taşımak hepimizin görevidir’’ dedi. Konuşmalardan sonra, Borsa Seans Salonu'nda 1 dakikalık saygı duruşunda bulunuldu. Saygı duruşu nedeniyle saat 10'da başlaması gereken birinci seans, 5 dakikalık bir gecikmeyle açıldı.

CUMA DEFNEDİLİYOR

Tuncay Artun'un cenazesi, yarın 12'de Borsa'da düzenlenecek törenin ardından öğle namazından sonra İstinye'de İMKB'nin restorasyonunu yaptığı Doğanevler Camii'nden kaldırılacak. Artun'un naaşı, Borsa Binası'nın yanında bulunan Reşitpaşa Mezarlığı'nda toprağa verilecek.

ADINA FON KURULDU

Bu arada İMKB Başkanlığı, eğitime verdiği önem ve bugüne kadar eğitime yapmış olduğu katkı nedeniyle, ‘‘Tuncay Artun Eğitim Fonu’’ adında bir fon kurduğunu açıkladı. Borsa yönetimi, Artun'un cenazesine çiçek göndermek isteyenlerin Türkiye İş Bankası Borsa Şubesi'nde açılan 48321 numaralı hesaba bağışta bulunabileceklerini bildirdi.

En büyük hayali pilot olmaktı

Artun'un hergün trilyonlarca liranın döndüğü Borsa'nın başkanlığına kadar uzanan hayat hikayesi, fakir bir ailenin çoçuğu olarak dünyaya gelmesi ile başlıyor. Anne tarafı Bulgaristan'a, baba tarafı ise Kırım'a kadar uzanan Artun 1949 yılında Balıkesir'in Dursunbey ilçesinde doğdu. Artun ve ailesi babası Tekel saymanı olduğu için her yıl göçerler gibi yer değiştirdi. Artun, 5 yaşında ilkokula başladı. Babasının sık sık tayin görmesi nedeniyle, ilkokulu beş ayrı okulda tamamlayan Artun, 10 yaşında ilkokuldan mezun oldu. Ortaokul eğitimini Bitlis'te tamamladıktan sonra yine sayısız tayin gören Artun, liseyi Malatya'da bitirdi.

RENK KÖRÜYDÜ

Gençlik çağlarında Artun'un hayalini pilot olmak süslüyordu. Girdiği pilotluk sınavında 5 bin aday arasından 25'inci olmasına rağmen, sağlık kontrolünde renk körü olduğu ortaya çıkınca, pilotluk hayali de suya düştü. Sınavı kaybetmesi sonrasında gözyaşları içinde Malatya'ya döndüğünü anlatan Artun, ‘‘Pilot olamayınca, Mülkiye'ye girmeye karar verdim’’ diyordu.

68 KUŞAĞI

1967 yılında Ankara Siyasal Bilgiler Fakültesi İktisat-Maliye bölümünü kazanan Tuncay Artun, 1971'e kadar süren üniversite eğitimi boyunca, 68 kuşağının en aktif üyelerinden biri oldu. Üyesi olduğu Fikir Kulüpleri Federasyonu (FKF) bünyesinde en göze çarpan isimlerden biriydi. Kendisiyle yapılan bir söyleşide, 68 kuşağı ruhunu hala taşıdığını söyleyen Artun, bugünkü kuşakla 68 kuşağının karşılaştırmasını şöyle yapıyor: ‘‘O dönemin gençliğini daha toplumcu, bu dönemin gençliğini ise büyük ölçüde çok daha kişisel bazda değerlendiriyorum. Tabii, bu değişik bir yorum olarak düşünülebiler ama genelde zannediyorum ki, buna büyük ölçüde herkes ittifak ediyordur. Biz kendimizden ok toplumu düşünen bir gençlik kesimiydik. Bugünün gençliği, kuşkusuz aralarında istisnalar da var ancak daha kişisel düşünen bir kesim. Kızım 23 yaşında ve İktisat Fakültesi'ni bitirdi, oğlum Üsküdar Amerikan Lisesi'nde okuyor. Kendi çocuklarımda da aynı şeyi görüyorum.’’

BANKER KRİZİNİ BİLDİ

Meslek yaşamına 1972 yılında Maliye Bakanlığı Bankalar Yeminli Murakıbı olarak başlayan Artun, beş yıl kadar sonra mesleki incelemelerde bulunmak üzere İngiltere'ye gitti. Bir yıl kadar İngiltere'de kaldıktan sonra Türkiye'ye dönen Artun, Bankalar yeminli Murakıbı Olarak çalışmaya başladı. Artun, bu tarihlerde Banker Kastelli olarak bilinen Abidin Cevher Özden'e ait Mentaş adlı şirketi denetledikten sonra hazırladığı bir raporda, ‘‘2 yıl sonra Türkiye'de bankerlik krizi patlayacak’’ iddiasında bulundu. Ve 15 Haziran 1980'de hazırlanan bu rapordan tam 2 yıl sonra, 18 Haziran 1982'de Türkiye bankerlik krizini yaşadı.

ESERLERİ

Tuncay Artun'un, Türkiye ekonomisi, bankacılığı ve sermaye piyasası üzerine yazılmış 200'den fazla araştırma, inceleme makelesi ile ‘‘Avrupa Topluluğu'nda Bankacılık ve Para Politikaları’’, ‘‘Kambiyo Düzeninde Liberal Eğilimler’’, ‘‘Türkiye'de Bankacılık’’, ‘‘Türkiye'de Serbest Faiz Politikası’’, ‘‘Türkiye Ekonomisi’’ ve ‘‘Türkiye'de Enflasyonla Mücadele’’ adlarını taşıyan 6 kitabı bulunuyor.

Yılmaz: Büyük acı yaşıyorum

Başbakan Mesut Yılmaz, Tuncay Artun'un vefatı nedeniyle yayınladığı başsağlığı mesajında, şöyle dedi: ‘‘Ülkemizin yetiştirdiği değerli bir ekonomist, bankacılık ve sermaye piyasası uzmanını yitirdik. İMKB'nin başarılı başkanı, kıymetli dostum Tuncay Artun'u en verimli çağında kaybetmenin büyük acısını yaşıyorum. Yürüttüğü hizmetlerin geride kalan meslaktaşları tarafından başarıyla sürdürüleceğine inanıyorum. Ancak, merhum Artun'un yokluğunun da yoğunlukla hissedileceğini biliyorum.’’

Artun, Borsa'ya uğurlu gelmişti

5 Nisan 1994 tarihinde İMKB'nin üçüncü başkanı olarak atanan Artun'un 3 yıllık görev süresinde Borsa, tarihinin pek çok dönüm noktasını yaşadı. Artun, İMKB'nin ilk ‘‘borsacı’’ başkanı oldu. Artun, aynı zamanda Borsa'nın ilk aracı kurumlarından olan Değer Menkul Değerler'in de sahibiydi. Artun, Başkanlığa atandıktan sonra, spekülasyonlara sebep olmamak için aracı kurumunun hisse senedi işlemlerini tamamen durdurdu ve sadece İMKB bünyesindeki tahvil piyasasında işlem yaptı. Artun Borsa Başkanlığı koltuğuna oturduğu gün, dönemin hükümeti 5 Nisan ekonomik önlemler paketini açıkladı. Artun, bu zorlu ekonomik dönemde hisse senedi yatırımcısı için moral kaynağı oldu. Artun'un üç yıllık görev süresinde endeksin artışı 12 katı aştı. Oysa, aynı tarihler arasında doların artışı 5.6 katta kaldı.

Ecevit: Hayırla anılacak

DSP Genel Başkanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Ecevit, İMKB Başkanı Tuncay Artun'un ölümünden büyük üzüntü duyduğunu açıkladı. Artun'un, 8 yıllık eğitim için 32 trilyon lira ayırmasını örnek bir davranış olarak nitelendiren Ecevit, ‘‘Kendisini şükran ve minnetle anıyorum. Bu eğitimden yararlanacak çocuklarımızın aileleri de onu hayırla anacaktır’’ dedi.

Kalemli: Başarılı çalışmaları vardı

TBMM Başkanı Mustafa Kalemli de dün yayınladığı mesajda duygularını ‘‘Yürüttüğü başarılı çalışmalarla ülke ekonomisine önemli katkılarda bulunan Artun yaptığı hizmetlerle her zaman takdirle anılacaktır. Merhuma Allah'tan rahmet, ailesine, İMKB Borsası camiasına ve meslektaşlarına sabır ve başsağlığı dilerim’’ sözleriyle dile getirdi.

Karacan: Onu erken yitirdik

Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) Başkanı Ali İhsan Karacan, şunları söyledi: ‘‘Tuncay, benim 30 yıllık dostumdu. Aynı sektörde, birbiriyle bağlantılı işlerde görev almamızın dışında böyle köklü bir dostluğumuz vardı. Türkiye'nin yetişmiş insana çok ihtiyacı var. İnsan sadece diploma almakla yetişmiyor, iş hayatının içinde pişiyor. Tunca, en verimli çağında aramızdan ayrıldı. Onu erken yitirdik.’’

Yavuz Canevi, geçici başkan

Tuncay Artun'un ani ölümü üzerine dün sabah olağanüstü toplanan İstanbul Menkul Kıymetler Borsası Yönetim Kurulu, Genel Kurul tarafından yeni Başkan seçilene kadar Borsa Başkanlığı'nı Başkan vekili Yavuz Canevi'ne verdi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!