Borsa, 5 şirkete kırmızı kart gösterdi

Güncelleme Tarihi:

Borsa, 5 şirkete kırmızı kart gösterdi
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 17, 2002 02:19

İMKB, işlem sırası kapalı şirketlerin 5'ine kırmızı kart gösterdi. Aktaş Elektrik, EGS Giyim, Köytaş, Söksa ve Gümüşsuyu Halı İMKB kaydından çıkartıldı. Böylece 5 şirketin hisselerine yapılan 27 trilyon liralık yatırım çöpe gitti.

İstanbul Menkul Kıymetler Borsası (İMKB), işlem sırası kapalı şirketlerin 5'ine kırmızı kart gösterdi. Aktaş Elektrik, EGS Giyim, Köytaş, Söksa ve Gümüşsuyu Halı İMKB kaydından çıkartıldı. Bu şirkelerin ayrıca, Sermaye Piyasası Kurulu'nun (SPK), 19 Temmuz 2002'de aldığı kararlar çerçevesinde, ‘borsa dışında alım satım’ imkanından da yararlandırılmayacağı bildirildi. Böylece, hisse senedi yatırımcılarının 5 şirketin hisse senetlerine son kapanış fiyatları ile yaptıkları 27 trilyon liralık yatırım çöpe gitti.

İMKB yönetiminin aldığı bu kararla, 5 şirketin hisse senedini elinde tutan yatırımcılar ağır bir kayba uğradılar. Söz konusu şirketlerin hisse senetleri, alınan kararla ilgili hukuki süreçler tamamlanıncaya kadar ‘tamamen değersiz’ hale geldi. Halen işlem sırası kapalı olan 21 şirketten Çukurova Elektrik, Kepez Elektrik ve EGS Gayrimenkul Yatırıl Ortaklığı hisse senetleri, 23 Ağustos tarihinden itibaren Gözaltı Pazarı'nda işlem görmeye başlayacak. 21 şirketten 13'ünün ise ‘geçici olarak’ işlem sıralarının kapalı kalacağı, ancak bu şirketlere ‘borsa dışında alım, satım’ imkanı verileceği belirtildi. Medya Holding, Sabah Yayıncılık, Sabah Pazarlama, EGS Holding, EGS Giyim, EGS finansal Kiralama, Nergis Holding, Sifaş, Polylen, Facto Finans, İktisat Finansal Kiralama, Tümteks ve Boyasan hisse senetleri 19 Ağustos tarihinden itibaren ‘borsa dışında’ alınıp, satılabilecekler.

BORSA DIŞI İŞLEM

İMKB Başkanlığı'nın aldığı karara göre, borsa dışında alınıp satılabilecek olan 13 şirketin hisselerine sahip olan yatırımcılar ellerindeki hisseleri Takasbank'a bloke edecek. Daha sonra aracı kurumlara gidilerek, hisse senedinin satış emirleri verilecek ve Takasbank makbuzunu aracı kuruma ibra edecek. Bu hisse senetlerinden satın almak siteyen yatırımcılar da yine aracı kurumlara müracaat ederek taleplerini iletecek ve alıma söz konusu hisse senedinin tespit edilen fiyatına bağlı olarak alım bedelini hesabına yatıracak. Alım ve satım işlemi alıcı ile satıcının anlaştığı fiyat üzerinden aracı kurum tarafından gerçekleştirilecek.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!