Borsa 4000’den döndü

Güncelleme Tarihi:

Borsa 4000’den döndü
Oluşturulma Tarihi: Mart 02, 1999 00:00

Haberin Devamı

Borsa 4 bin puan seviyesinde dirençle karşılaştı. Sabah alımlarla açılan ve 4 bin 8 puana kadar yükselen endeks, kár satışları ile geriledi ve 3 bin 894 puandan kapandı. Piyasalardaki sevindirici gelişme ise faizlerin düşmesiydi. Bono faizleri 5 puan birden kayıpla, yüzde 111'e indi.

Borsa geçen haftanın ikinci yarısındaki çıkışını bu hafta başında da sürdürdü. Gün içinde hızlı yükselişlerle birara 4 bin puanın üzerine çıkan İMKB Endeksi, sadece 2 puanlık artışla 3 bin 893 puandan günü tamamladı. Hisseler ortalama sadece on binde 6'lık artış kaydedildi.

Borsada gün sonundaki endeks rakamları bakıldığında, çok büyük hareket olmadığı düşünülebilir. Fakat işlem hacmi bu yaklaşımın aksini gösteriyor. Keza endeksteki sadece 2 puanlık artışa karşın toplam işlem hacmi tam 132 trilyon lirayı buldu.

Yüksek işlem hacmine karşın endeksin yerinde sayması, gün içi yüklü miktarda kár satışlarının da açık bir göstergesiydi.

Sabah seansı alımlar açıldı. İlk seansın ortasına gelindiğinde, endeks 3 bin 95 puanın üzerine çıktı. Birinci seansın sonuna doğru artan alımlarla endeks birara 4 bin puanın da üzerine çıktı ve 4 bin 8 puanı gördü. Fakat bu seviyede gelen satışlarla endeks tekrar 4 bin puanın altına geriledi. İMKB Endeksi, ilk seansı geçen hafta sonuna göre tam 94 puanlık artışla 3 bin 895 puandan tamamladı. Hisseler de ortalama yüzde 2.4 oranında arttı.

İkinci seansta satışlar artmaya başladı. Bir süre ilk seanstaki kapanış seviyesini koruyan endeks, kapanışa doğru artan satışlarla geçen hafta sonu kapanış düzeyine geriledi. Dahası kapanışa çok kısa bir süre kala 20 puan kadar eksiye de geçen borsa, son dakika alımları ile günü 2 puanlık artışla kapattı.

Borsada 4 bin puan seviyesinde satış baskısının gelmesi normal. Bu seviyeye kadar yerli yatırımcıların alımları ile gelen borsanın, bundan sonraki seyri, biraz da yabancıların alım yapıp yapmamalarına bağlı.

Şubat ayı enflasyon rakamlarının yarın açıklanması ile piyasalarda yeni bir moral dalgası başlayabilir. Fakat yaklaşan seçimler nedeniyle tedirginlik artacağı için borsa, bu seviyelerde biraz dinlenmeye geçebilir.

FAİZ YÜZDE 111'E İNDİ

Borsa 4 bin puanda direnç ile karşılaşırken faizlerdeki düşüş trendi bu hafta da devam etti. Geçen haftayı yüzde 116 seviyesinde kapatan bono oranları, dün 5 puan daha gerileyerek yüzde 111'e kadar düştü.

Bono oranlarındaki dünkü hızlı düşüş, yabancıların alımlarına bağlanıyor. Bonodaki yüzde 110'luk seviye, fonlama maliyeti nedeniyle en alt nokta olarak görülüyor. Bono oranlarının yanısıra, gecelik oranlar da düştü. Gecelik faizler yüzde 73'e kadar düştü.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!