Borsa, 4 ayda enflasyona yüzde 10.3 fark attı

Güncelleme Tarihi:

Borsa, 4 ayda enflasyona yüzde 10.3 fark attı
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 05, 2000 00:00

Haberin Devamı

YILIN ilk dört ayında en yüksek verimi İMKB sağladı. Devlet İstatistik Enstitüsü (DİE)'nin açıkladığı enflasyon oranları dikkate alınarak yapılan reel verim hesabına göre İMKB, dört aylık dönemde net 10.3'lük getiri sağladı. Borsanın sadece nisan ayındaki enflasyondan arındırılmış verimi ise yüzde 17.9 oldu. Bu yılın ilk dört aylık döneminde net verim itibariyle bakıldığında borsa dışında sadece üç ve altı aylık mevduat faizleri küçük oranlarda verimli olmayı başardı.

Hükümetin uygulamaya başladığı ekonomik programın yatırım araçları üzerindeki etkisi, yılın ilk dört ayı dikkate alınarak yapılan hesaplarda ortaya çıktı. 2000'in ocak-nisan ayları arasında, yatırımcılar açısından borsa dışında tatmin edici düzeyde net verim sağlayan yatırım aracı çıkmadı.

PROGRAMIN ETKİSİ

Enflasyondan arındırılmamış haliyle hasaplanan verimlerde İMKB yüzde 26.3 ile ilk dört aylık dönemin lideri oldu. Borsayı, üç ve dört aylık mevduat faizleri yüzde 15 ve 14.8'lik getirileriyle takip etti. Bu yatırım araçları dışında kalan yatırım alanlarının hiç biri yatırımcılarına net verim sağlayamadı.

Yatırım araçlarının nisan ayı getirilerinde de İMKB üstünlüğünü kanıtladı. Borsa geçen ay enflasyondan arındırılmamış haliyle yüzde 20.6 verim sağladı. İMKB'ye en yakın verim sağlayan yatırım aracı yüzde 3.6 verimle dolar oldu. Doları, yüzde 3.5'lik verimle altın izledi. Üç ve altı aylık tahviller ise yatırımcılarına yüzde 2.9 oranında getiri sağladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!