Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2000 00:00

Haberin Devamı


Yatırımcılar nakde geçiyor

Ne oldu?

Güne yine düşerek başlayan borsa ikinci seansta toparlandı. Günü 9.500 puanla dünkü kapanışın 490 puan üzerinde tamamlayan İMKB-100 endeksinin günlük değer kazancı yüzde 5.44 olarak gerçekleşti.

Bugün ilk seansta düşüşün, ikinci seansta da yükselişin yaşandığı borsada İMKB-100 endeksi 490 puanlık artışla günü 9.500 puan seviyesinde tamamladı. Endeksin günlük değer kazancı yüzde 5.44 oldu.

İMKB-100 endeksi birinci seansı yüzde -0.92 oranında düşüşle 8.928 puandan kapattı. Birinci seans içerisinde endeks en düşük 8.815 puanı, en yüksek de 9.138 puanı gördü. İMKB-100 endeksi dünkü kapanışının 83 puan altına inerken ilk seansta toplam 110 trilyon liralık işlem hacmi gerçekleştirildi.

Birinci seansta en çok işlem sırasıyla Doğan Holding, Yapı Kredi ve Doğan Yayın Holding hisselerinde gerçekleştirildi.

İlk seansta en çok Oysa Niğde Çimento, Marshall ve Yatırım Finans hisseleri değer kazanırken, Eczacıbaşı Yatırım Ortaklığı ve Bumerang Yatırım Ortaklığı ve Demir Yatırım Ortaklığı hisseleri seansın en çok değer yitiren hisseleri oldu.

İkinci seansta alımlar sözkonusuydu. Endeks ikinci seansta günün en yüksek değeri 9.584 puanı gördüyse de gelen satışlarla birlikte bir miktar geriledi. İkinci seansı 9.500 puan ile kapatan endeks önceki güne göre 490 puanlık artışla yüzde 5.44 değer kazandı.

Her iki seansın toplamında işlem hacmi 342 trilyon lirayı bulurken, Doğan Holding, Garanti Bankası ve Doğan Yayın Holding günün en çok işlem gerçekleştirilen tahtaları oldu.

Günün en çok değer kazanan hisseleri Aksu (yüzde 17.86), Park Tekstil (yüzde 15.38) ve Dışbank (yüzde 14.47) oldu.

Sırasıyla Duran Ofset (yüzde -9.09), Sönmez Pamuklu (yüzde -8.11) ve Abana (yüzde -5.13) da günün en çok değer yitiren hisseleriydi.

Neden oldu?

Borsada birinci seansın sonlarına kadar yine dünden kalan hava hakimdi. Bir yanda FP davası, bir yanda ölüm oruçları, bir yanda polis yürüyüşü ve yine para piyasalarındaki faiz ateşi borsanın birinci seansındaki temel göstergelerdi. Borsacılar alımları ateşleyecek olumlu bir haberin gelmemesi nedeniyle satışa eğilimli olunca endeks de ilk seansta düşerek kapattı.

Ancak ikinci seansta işler değişti. Her ne kadar faiz cephesinde durum çok fazla değişmese de önce FP'nin kapatılmasını önleyebilecek olan Anayasa Değişikliği Paketi ile ilgili olumlu gelişmeler, ardından cezaevlerinden gelen ve ölüm oruçlarının bittiği yönündeki haberler en azından morallerin daha da bozulmasını engelledi.

Son olarak Maliye Bakanlığı'nın 2000 yılı 11 aylık bütçe gerçekleşmelerini içeren açıklamasıyla yüzler güldü. Zira ekonomik istikrar tedbirlerinden hükümeti en zorlayacak konuların başında olan bütçe hedeflerinin, açıklanan rakamlara göre aşılarak gerçekleştiği bildirildi. Bu açıklamayla birlikte borsaya ciddi alımların geldiği gözlenirken sonuçta endeks günü yükselişle tamamladı.

Ne olacak?

Borsada yılbaşından önce yükseliş hala küçük bir olasılık olarak değerlendiriliyor. Ancak borsa açısından bugünkü seviyelerinden daha aşağılara bir çöküş yaşanması olasılığı da bir o kadar küçük.

Faiz cephesinde borsayı iyi yönde etkileyebilecek ciddi bir düşüş beklenmiyor. Ancak borsayı daha da düşürecek faiz yükselişleri de beklenti dışında.

Şimdilik gözler tatil ve tatilde elde edilecek repo kazancına kilitlenmiş durumda. Gelen olumlu haberler yeni yılda değerlendirilmek üzere şimdilik sepete konuluyor.

Son bir bilgi olarak tatilden önce bazı borsacılar "takas avantajı"nı kullanmak üzere küçük planlar da yapıyorlar. Bu anlamda güçlü hisselerde bir hareket olması mümkün.


  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!