Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Aralık 12, 2000 00:00

Haberin Devamı


Endeks başını kaldıramıyor

Ne oldu?

Borsa günü yüzde -1.37'lik kayıpla 9.627 puanda kapattı. Gün içinde 9.864 puanı aşamayan ama 9.362 puanın altına da inmeyen endeks yatay bir seyir izliyor.

Borsa bugün birinci seansa 9.754 puandan başladı. Açılışla birlikte kısa süre içinde eksiye düşen endeks gelen satış baskısıyla birlikte yatay hareket etti. İlk seansta en yüksek 9.864 puanı en düşük de 9.372 puanı gören endeks dünkü kapanışının 272 puan altın yüzde -2.79'luk düşüşle seansı 9.482 puan seviyelerinde kapattı. Birinci seanstaki işlem hacmi de 135 trilyon lira oldu.

İkinci seansta da benzer bir atmosfer sözkonusuydu. Bu seansta da İMKB-100 endeksi en yüksek 9.864 en düşük de 9.362 puan seviyelerini gördü. İkinci seansta uzun süre düşük seyreden endeks gelen alımların etkisiyle ilk seans kapanışının 145 puan üstüne çıktıysa da dünkü kapanışının 127 puan altında kaldı. Günü 9.627 puanda tamamlayan endeksteki günlük değişim yüzde -1.30 oldu.

İkinci seansla birlikte borsadaki günlük işlem hacmi de 246 trilyon liraya ulaştı. Gün içinde borsanın en hareketli hisseleri işlem hacmi sıralamasıyla Yapı Kredi (4.6 milyon lot), Doğan Holding (3.3 milyon lot) ve Garanti Bankası (2.9 milyon lot) oldular.

Escort Bilgisayar (yüzde 18.31), Lüks Kadife (yüzde 15.56) ve Toprak Factoring (yüzde 14.89) borsanın en çok değer kazanan hisseleriydi. En çok değer kaybeden hisselerse sırasıyla Bayraklı Boya (-11.54), Ege Gübre (yüzde -10.53) ve Aksu İplik (yüzde -9.09).

Neden oldu?

Borsanın gündeminde bugün Anayasa Mahkemesi'ndeki FP'nin kapatılma davası, AB Katılım Ortaklığı Belgesi'ne karşılık olarak hazırlanacak Türkiye Ulusal Programı gibi finans piyasası dışındaki gelişmelerin yanı sıra alternatif piyasalardaki gelişmeler bulunuyordu.

Ancak gün boyunca ne Anayasa Mahkemesi'nden ne de ulusal programdan olumlu ya da olumsuz bir haber geldi. Bu nedenle borsada gözler alternatif piyasalardaki anlık gelişmelere odaklandı. Özellikle TL ve döviz piyasalarında uzun dönemli eğilimi ortaya koyacak, belirsizlikleri ortadan kaldıracak gelişmeler olmayınca borsa gün içinde gelen küçük çaplı alım ve satımların etkisinde yatay bir seyir izledi.

TL ve döviz piyasalarında yani repo, bono ve döviz piyasasında borsacıların beklediği gibi paranın yönünü borsaya çevirecek hareketler olmadı. Hala kısa dönemli olarak paranın repo, bono ya da dövizde değerlendirilmesi avantajlı durumda. Kriz haftalarında Türkiye'den kaçan sıcak paranın yavaş yavaş döndüğüne ilişkin gelen haber ve yorumlar gün içi alımları desteklediyse de beklenen düzeyde bir etki yaratmadı.

Ne olacak?

Borsada yükseliş yeni yıla ertelenmiş görünüyor. Bunun için birden fazla neden mevcut. Öncelikle bankaların yılsonu pozisyon kapatma işlemleri piyasalarda etkili oluyor. Yaklaşan Şeker Bayramı ile birlikte maaş ödemeleri piyasadaki likidite yönünden önemli riskler içeriyor. Bu arada bayram tatili ile birlikte yılbaşı tatilinin birleşmesiyle repo açısından güzel bir fırsat yakalanmış durumda. Pek çok yatırımcı bu fırsatı değerlendirmek amacıyla nakitte kalmayı planlıyor.

Uzun dönemli olarak borsa kriz sonrası gelen çözümlere ilişkin haberleri alıp sattı. Şimdi artık gerçekleşmeleri görmek istiyor. Özellikle sıcak paranın finans sistemindeki eski seviyesine dönmesini bekliyor. Bu arada repo ve bono oranlarının bu gelişmeye bağlı olarak düşmesini, Merkez Bankası döviz rezervinin kriz öncesi seviyesine çıkmasını bekliyor.

Borsa bu gelişmelere bağlı olarak borsadaki psikolojinin 10.300'de bulunan psikolojik seviyeyi aşabilecek düzeye gelmesiyle yukarı hareketine devam edebilecek.


  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!