Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Aralık 05, 2000 00:00

Haberin Devamı


Yüzde 19.45 ile son 10 yılın rekoru kırıldı

Ne oldu?

Borsa güne moralle başladı ve açılışta gelen hızlı alımlarda 8 bin puanın üzerine çıkıldı. Bu seviyelerden kar satışı gelmesine karşın tekrar toparlanan endeks yükseldi. İMKB Ulusal-100 endeksi 737 puanlık yükselişle birinci seansı 8 bin 67 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 10.06 oranında değer kazandı. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 10 bin 797 puan, sınai endeksi 6 bin 447 puan, hizmetler endeksi 5 bin 631 puan oldu. 203 trilyon 145 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Vestel, İş Bankası-C, Tüpraş, Ereğli Demir Çelik, Yapı Kredi Bankası yoğun işlem gördü.

İkinci seansta da hızlı çıkış devam etti. İMKB Ulusal-100 endeksi bin 425 puanlık yükselişle günü 8 bin 755 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 19.45 oranında değer kazandı. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 11 bin 737 puan, sınai endeksi 6 bin 983 puan, hizmetler endeksi 6 bin 50 puan oldu. 197 trilyon 354 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Vestel, Yapı Kredi Bankası, İş Bankası-C, Garanti Bankası, Tüpraş yoğun işlem gördü.

Neden oldu?

Borsa gün boyunca hükümetten ve ekonomi bürokratlarından yapılan açıklamalarla moral buldu. Sabah saatlerinde Merkez Bankası Başkanı Gazi Erçel, "IMF ile görüşmelerde son aşamaya gelindi. Yarın açıklama yapılabilir" söylerinden destek alan endeks alımlarla açıldı. Daha sonra liderler zirvesinin sonunda yapılan açıklamalarla alımlar hızlandı. Mesut Yılmaz, "Herşey yolunda, IMF ile mutabakata varıldı, teknik çalışmalar tamamlanamadığı için Başbakan Ecevit yarın sabah açıklama yapacak" diyerek yarına ilişkin olumlu sinyaller verdi.

Borsada ilk saatte hisse senetlerinin çoğu tavan oldu. Endeks yüzde 10'luk yükseliş bandına girince birinci seansın son dakikalarında sıkıştı. Her iki seansın toplamında yüzde 19.45 oranında bir artış oldu. Bu 1990 yılından beri 1 gün içinde kaydedilen en yüksek artış olarak tarihe geçti.

Ayrıca Türkiye'nin AB yolundaki tüm pürüzlerinin kalkmış olması da piyasalara olumlu etki yaptı.

Ne olacak?

Yarın piyasaların beklediği tedbirler ve kredinin miktarı açıklanacak. Uzmanlar, yapılacak açıklamaların yakından izlenmesi gerektiğini belirterek borsanın işleme geçmesinden sonra pozisyonların gözden geçirilmesini öneriyorlar.


  • Haberle ilgili daha fazlası:

    BAKMADAN GEÇME!