Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 28, 2000 00:00

Haberin Devamı


İMKB-30 hisselerinde hareket var

Ne oldu?

Tepki alımları ile açılan borsa yükselişini sürdürdüyor. Borsa 11 bin 511 puanı gördükten sonra geri döndü. İşlem hacmi ise düşük seyretti. İMKB Ulusal-100 endeksi 111 puanlık artışla birinci seansı 11 bin 407 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.99 oranında yükseliş gösterdi. 143 trilyon 180 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Tüpraş, Sabancı Holding, Ereğli Demir Çelik, Yapı Kredi Bankası, Petrol Ofisi yoğun işlem gördü.

İkinci seansta dalgalı bir seyirz izlendi. Önce yükselen borsa son dakikada gelen satışlarla gevşedi. İMKB Ulusal-100 endeksi 1 puanlık kayıpla günü 11 bin 293 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.01 oranında düşüş gösterdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 15 bin 223 puan, sınai endeksi 8 bin 879 puan, hizmetler endeksi 8 bin 506 puan oldu. 125 trilyon 812 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Tüpraş, Ereğli Demir Çelik, Yapı Kredi Bankası, Medya Holding, Sabancı Holding yoğun işlem gördü.

Neden oldu?

Mali sektör hisselerinde hareket yoğundu. Bono faizlerindeki düşüş borsayı olumlu yönde etkiledi. Anayasa Mahkemesi raportörlerinin Fazilet Partisi'nin kapatılmaması görüşünden borsa moral aldı. Ama ikinci seansta Dünya Bankası'ndan gelecek kredinin gecikeceği haberleri satışa neden oldu.

Ne olacak?

Kısa vadeli beklentilerde ilk sırayı 3 Ekim'de açıklanacak olan Eylül ayı enflasyon rakamı oluşturuyor. 15 Ekim'de ise Meslic açılacak ve 2001 yılı bütçesi için görüşmeler de başlayacak. Yarında endeksin yatay ama 11 bin puanın üzerinde günü tamamlaması bekleniyor.

Uzman gözüyle

Barış Manaz - GFC Menkul Değerler

Borsa yön belirlemede zorlanıyor. Piyasanın önünde birçok beklenti bulunuyor. Bu beklentiler arasında Eylül ayı enflasyonu, 13 Ekim'de son taksidi ödenecek olan Tüpraş, petrol fiyatlarındaki seyir, siyasi gelişmeler yer alıyor. Bütün bu noktaların netleşmesi Kasım ayında tamamlanabilir. Yatırımcılara da "Kasım ayına kadar bekleyin" denilemez. Çünkü pozisyonlar daha önce alınacaktır. Endekse teknik olarak baktığımızda 10 bin puandan tepki geldi. Kısa vadede endeksin yukarı doğru bir marjı bulunuyor. Bu seviyelerde maliyetleri azaltmak için alım yapılabilir. Eğer endeks gevşemeye başlarsa tabanın 9 bin 500 olduğunu düşünüyorum. Yatırımcılara İMKB-30 ve sigortacılık sektörü hisselerini öneririm. Bu hafta para piyasalarında sıkışıklık devam edeceği için borsa bu gelişmeden olumlu etkilenmeyecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!