Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 25, 2000 00:00

Haberin Devamı


Kısa vadede çıkış olabilir

Ne oldu?

Borsa tepki alımları ile haftaya başladı. Borsa gün içinde dalgalı bir seyir izledi. 11 bin 300 puana kadar çıkan endeks satışlarla geriledi. İşlem hacmi ise düşük gerçekleşti. İMKB Ulusal-100 endeksi 52 puanlık artışla birinci seansı 11 bin 153 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.47 oranında yükseliş kaydetti. 159 trilyon 757 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Tüpraş, TEK ART Turizm, Yapı Kredi Bankası, Selçuk Gıda, Turkcell yoğun işlem gördü.

İkinci seansta endeks bir miktar alımla karşılaştı. Borsa Devlet Bakanı Recep Önal'ın yaptığı açıklamalar ile moral buldu. Euro'nun toparlanması ve petrol fiyatlarındaki düşüş de borsaya çıkış yönünde destek oldu. İMKB Ulusal-100 endeksi 362 puanlık yükselişle günü 11 bin 515 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 3.74 oranında artış gösterdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; 15 bin 617 puan, sınai endeksi 8 bin 948 puan, hizmetler endeksi 8 bin 537 puan oldu. 191 trilyon 775 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Tüpraş, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Sabancı Holding yoğun işlem gördü.

Neden oldu?

Devlet Bakanı Recep Önal, Telekom'un blok satış oranının yüzde 29'a çıktığını açıkladı. İMKB-30 hisselerinde alımlar yoğunlaştı. Bankacılık hisselerinde de hareket vardı.

Ne olacak?

Endeksin kısa vadede 12 bini deneyeceğini düşünen uzmanlar, bu hafta yatay seyrin devam edeceğini belirtiyorlar. Yatırımcıların bu seviyelerden maliyet azaltmak için alım yapmaları tavsiye ediliyor.

Uzman gözüyle

Barış Manaz - GFC Menkul Değerler

Borsa yön belirlemede zorlanıyor. Piyasanın önünde birçok beklenti bulunuyor. Bu beklentiler arasında Eylül ayı enflasyonu, 13 Ekim'de son taksidi ödenecek olan Tüpraş, petrol fiyatlarındaki seyir, siyasi gelişmeler yer alıyor. Bütün bu noktaların netleşmesi Kasım ayında tamamlanabilir. Yatırımcılara da "Kasım ayına kadar bekleyin" denilemez. Çünkü pozisyonlar daha önce alınacaktır. Endekse teknik olarak baktığımızda 10 bin puandan tepki geldi. Kısa vadede endeksin yukarı doğru bir marjı bulunuyor. Bu seviyelerde maliyetleri azaltmak için alım yapılabilir. Eğer endeks gevşemeye başlarsa tabanın 9 bin 500 olduğunu düşünüyorum. Yatırımcılara İMKB-30 ve sigortacılık sektörü hisselerini öneririm. Bu hafta para piyasalarında sıkışıklık devam edeceği için borsa bu gelişmeden olumlu etkilenmeyecektir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!