Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 21, 2000 00:00

Haberin Devamı


Borsa iç dinamikleri ile hareket ediyor

Ne oldu?

Borsa dünkü tepki alımlarını bugün de açılışla beraber sürdürdü. Gün içinde oldukça dalgalı bir seans izlendi. Alımlarla açılan endeks daha sonra kar satışlarıyla karşılaştı. Seansın son dakikalarında ise özellikle bankacılık hisselerine yönelik taleple artıda kapandı. İMKB Ulusal-100 endeksi 86 puanlık çıkışla birinci seansı 11 bin 277 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.77 oranında artış gösterdi 11 bin 277 puandan kapanan birinci seansta hisse senetleri yüzde 0.77 oranında artış gösterdi. 215 trilyon 511 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Yapı Kredi Bankası, Ereğli Demir Çelik, Tüpraş, Doğan Holding, Garanti Bankası yoğun işlem gördü İkinci seansta da endeks alım ağırlıklıydı. Buna karşın borsa yine bir dip arayışı içinde bulundu.

Neden oldu?

Moody's'in 2001 yılı bütçesi belli olmadan Türkiye'nin notunu açıklamayacağı haberleri üzerine satışlar geldi. Bankacılık sektörü çıkış yönünde hareketliydi. Ama yükseliş genele yayılamadı. Piyasada beklentisizlik devam ediyor.

Ne olacak?

İşlem hacminin düşük olması yükselişin kalıcı olmadığının bir göstergesi olarak yorumlanıyor. Yabancılar uluslararası piyasalarda yaşananlardan dolayı gelişmekte olan piyasalara karşı çekimser davranıyorlar. Ekim ayına ilişkin ise Eylül ayı enflasyonu ve Refah Partisi davasının sonucu tedirginlik yaratıyor.

Uzman gözüyle

İsmet Palanlı - Gedik Menkul Değerler

Borsanın moralinin bozulmasında IMF'nin "ince ayar yapılmalı, yeni reformlar gelmeli, ekonomi daha şeffaf olmalı" gibi açıklamalarla Türkiye'den daha fazla fedarlık istenmesi etkili oldu. Yeterince düşük çıkmayan Ağustos enflasyonu beraberinde Eylül ayı enflasyonunun da yüksek çıkacağı beklentisi yarattı. Böylece hükümetin enflasyon hedefinden sapma olacağı düşüncesi kuvvetlendi. Moody's'in bankacılık sektörü ile ilgili açıklamaları da moralleri bozdu. Ayrıca euro/dolar paritesi geriliyor. Türkiye gibi ticaretinin büyük çoğunluğunu euro ile yapan bir ülke için olumsuz bir gelişme. Eğer petrol fiyatları düşer, Dünya Bankası kredisi gelir, IMF olumlu açıklamalar yaparsa alımlar gelebilir. Yatırımcıların İMKB-30 hisselerine yönelmelerini tavsiye ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!