Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 14, 2000 00:00

Haberin Devamı


Kar satışları geldi

Ne oldu?

Borsa güne tepki alımları ile başladı ve bir miktar yükseldi. Endeks bir ara 11 bin 908 puana kadar çıktı. Ama bu seviyeden gelen satışlarla tekrar geriledi. Özellikle son bir saatte kar satışları arttı ve borsa ekside kapandı. İMKB Ulusal-100 endeksi 163 puanlık kayıpla birinci seansı 11 bin 606 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 1.39 oranında düşüş gösterdi. 167 trilyon 411 milyar liralık işlem haciminin gerçekleştiği seansta Sezginler Gıda, Yapı Kredi Bankası, Koç Holding, İş Bankası-C, Doğan Holding yoğun işlem gördü.
İkinci seansta satışlar daha kuvvetli oldu. 1.77 sent yani 11 bin 600 önemli destek noktası kırıldı. İMKB Ulusal-100 endeksi 270 puanlık kayıpla günü 11 bin 499 puandan tamamladı. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 15 bin 459 puan, sınai endeksi 9 bin 128 puan, hizmetler endeksi 9 bin 614 puan oldu. 177 trilyon 726 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Favori Dinlenme Yerleri, Sezginler Gıda, Yapı Kredi Bankası, Doğan Holding, İş Bankası-C yoğun işlem gördü.

Neden oldu?

Yatırımcılarda belirsizlikler yüzünden tedirginlik var. Para girişi yaşanmıyor. Bunun en önemli sebepleri arasında siyasi gerginlik ve Türk Telekom'un özelleştirilmesindeki belirsizlikler yer alıyor. Bugünkü satışlarda ise gecelik fonlama maliyetinin yükselmesi de önemli rol oynadı.

Ne olacak?

Yarın endeksin aynı seyrini sürdürmesi bekleniyor. Uzmanlar, sabah tepki alımlarının geleceğini ama endeksin 12 bin puanı aşamayacağını belirtiyorlar. 3 Ekim'e kadar piyasaya yön verecek bir gelişme bulunmuyor.

Uzman gözüyle

İsmet Palanlı - Gedik Menkul Değerler

Borsanın düşüşünde IMF'nin "ince ayar yapılmalı, yeni reformlar gelmeli, ekonomi daha şeffaf olmalı" gibi açıklamalarla Türkiye'den daha fazla fedarlık istenmesi etkili oldu. Bu sözler piyasa üzerinde sıkıntı yarattı. Yeterince düşük çıkmayan Ağustos enflasyonu beraberinde Eylül ayı enflasyonunun da yüksek çıkacağı beklentisi yarattı. Böylece hükümetin enflasyon hedefinden sapma olacağı düşüncesi kuvvetlendi. Moody's'in bankacılık sektörü ile ilgili açıklamaları da moralleri bozdu. Ayrıca euro/dolar paritesi geriliyor. Türkiye gibi ticaretinin büyük çoğunluğunu euro ile yapan bir ülke için olumsuz bir gelişme. Borsanın iç dinamikleriyle satış baskısı arttı. Düşüşün sonunu yaklaşıyoruz. Ama kısa vadede teknik olarak 10 bin 500 kuvvetli bir destek olarak gözüküyor. Eğer petrol fiyatları düşer, Dünya Bankası kredisi gelir, IMF olumlu açıklamalar yaparsa alımlar gelebilir. Yatırımcıların İMKB-30 hisselerine yönelmelerini tavsiye ediyoruz.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!