Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 06, 2000 00:00

Haberin Devamı


Borsa tekrar ekside kapattı

Ne oldu?

Birinci seansta yatay seyrini sürdüren endeks 13 bin 13 bin 200 aralığında hareket etti. İşlem hacmi oldukça düşüktü. Borsanın yeterince yükselemediği spekülasyonları satışlara neden oldu. İMKB Ulusal-100 endeksi 22 puanlık yükselişle birinci seansı 13 bin 255 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.17 oranında yükseldi. 194 trilyon 460 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Sabah yayıncılık, Medya Holding, Ereğli Demir Çelik, Yapı Kredi Bankası, Escort Computer yoğun işlem gördü.
İkinci seans ise satışlarla açıldı. Dalgalı ve sıkışık olan borsanın satışlarla morali bozuldu. İMKB Ulusal-100 endeksi 216 puanlık kayıpla günü 13 bin 039 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 1.46 oranında düşüş gösterdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 17 bin 761 puan, sınai endeksi 10 bin 070 puan, hizmetler endeksi 10 bin 475 puan oldu. 241 trilyon 185 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Sabah Yayıncılık, Ereğli Demir Çelik, Vakko Tekstil, Medya Holding, Yapı Kredi Bankası yoğun işlem gördü.

Neden oldu?

Yerli yatırımcılar iyi bilançolu ve düşük fiyatlı hisselerde alım yapıyorlar. Bu nedenle İMKB-100 hisselerinde hareket yok. Piyasa için IMF'den gelen açıklamalar önem taşıyor. Toplam işlem hacmi 435.6 trilyon lira oldu.

Ne olacak?

Uzmanlar kısa vadede sıkışık seyrin devam edeceğini belirtiyorlar. Yatırımcıların İMKB-100 içinde pareket etmesi öneriliyor.

Uzman gözüyle

Harun Şener - Toros Menkul Kıymetler

Ağustos ayı enflasyon dataları Pazar günü açıklandı. Rakamlar piyasanın beklentisi doğrultusunda geldi. Özellikle TEFE rakamı önem taşıyordu. Toptan eşyadaki fiyat artışının yüzde 0.9'da kalması sevindirici bir gelişme. Ayrıca O/N faizlerinin düşmesi de borsa için olumlu oldu. Ama piyasaya para girişi olmaması sıkıntı yaratıyor. Para girişi olmadıkça da endeksin yükselmesini bekleyemeyiz. Eylül ayı enflasyon rakamları, IMF görüşmeleri, Moody's'in not artırımı ve siyasi riskin giderilmesi gibi olumlu beklentiler gerçekleştiği takdirde bir para girişi yaşanacaktır. Ekim ayı gibi borsaya kaynak gireceğini ve endeksin yükseleceğini bekliyorum. Önümüzdeki dönem için olumlu düşünüyorum. Hisse senetlerinin bu fiyatları normal. Yatırımcılar portföylerinde hisse senedine yüzde 30-40 yer verebilirler. Geri kalan para likit tutulabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!