Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 04, 2000 00:00

Haberin Devamı


Enflasyon dataları piyasayı etkilemedi

Ne oldu?

Borsa yükselişle açıldı ve 13 bin 200 puana yaklaştı. Daha sonra gelen satışlarla geriledi. Seans boyunca dar ve sıkışık bir alanda hareket eden borsaya para girişi sınırlı düzeyde kaldı. İMKB Ulusal-100 endeksi 99 puanlık yükselişle birinci seansı 13 bin 170 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.76 oranında yükseliş gösterdi. 129 trilyon 121 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Kav Danışmanlık, İhlas Holding, Vakıf Finansal Kiralama, Doğan Holding, Medya Holding yoğun işlem gördüler.
İkinci seansta da sıkışıklığını sürdürdü. Gün boyunca endeks 13 bin 13 bin 200 dar alanında hareket etti. İMKB Ulusal-100 endeksi 122 puanlık yükselişle günü 13 bin 193 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.94 oranında yükseliş gösterdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 17 bin 970 puan, hizmetler endeksi 10 bin 207 puan, sınai endeksi 10 bin 161 puan oldu. 134 trilyon 410 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Favori Dinlenme, Kav Danışmanlık, İhlas Holding, Vakıf Finansal Kiralama, İş Bankası-C yoğun işlem gördü.

Neden oldu?

Pazar günü açıklanan enflasyon dataları borsa üzerinde fazla bir etki yaratmadı. Para girişi ise fazla bir beklenti içinde olmayan piyasada yine gerçekleşmedi. Toplam işlem hacmi 263.5 trilyon oldu.

Ne olacak?

Kısa vadede IMF görüşmeleri, orta vadede Fazilet Partisi'nin davası ve Türk Telekom ihalesi beklentiler arasında yer alıyor. Uzmanlar olumlu gelişmelerle birlikte Eylül ayında piyasaya para girişi olabileceğini Ekim ayında ise endeksin çıkış yaşayabileceğini belirtiyorlar.

Uzman gözüyle

Harun Şener - Toros Menkul Kıymetler

Ağustos ayı enflasyon dataları Pazar günü açıklandı. Rakamlar piyasanın beklentisi doğrultusunda geldi. Özellikle TEFE rakamı önem taşıyordu. Toptan eşyadaki fiyat artışının yüzde 0.9'da kalması sevindirici bir gelişme. Ayrıca O/N faizlerinin düşmesi de borsa için olumlu oldu. Ama piyasaya para girişi olmaması sıkıntı yaratıyor. Para girişi olmadıkça da endeksin yükselmesini bekleyemeyiz. Eylül ayı enflasyon rakamları, IMF görüşmeleri, Moody's'in not artırımı ve siyasi riskin giderilmesi gibi olumlu beklentiler gerçekleştiği takdirde bir para girişi yaşanacaktır. Ekim ayı gibi borsaya kaynak gireceğini ve endeksin yükseleceğini bekliyorum. Önümüzdeki dönem için olumlu düşünüyorum. Hisse senetlerinin bu fiyatları normal. Yatırımcılar portföylerinde hisse senedine yüzde 30-40 yer verebilirler. Geri kalan para likit tutulabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!