Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Eylül 01, 2000 00:00

Haberin Devamı


Borsa IMF'yi takip ediyor

Ne oldu?

Borsa, güne satışlarla başladı. 13 bin puanın altına gerileyen endeks tepki alımları ile toparlandı. Seans boyunca 13 bindeki desteğini kuvvetlendirdi. İMKB Ulusal-100 endeksi 39 puanlık kayıpla birinci seansı 13 bin 092 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.30 oranında düşüş gösterdi. 119 trilyon 84 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Doğan Holding, Kardemir-D, Ereğli Demir Çelik, Alarko Holding, Şişe Cam yoğun işlem görüyor.
İkinci seansın açılışında endeks haifi bir toparlanma gösterdi. Daha sonra tekrar satışlar geldi ve düşüş trendine girildi. İMKB Ulusal-100 endeksi 61 puanlık kayıpla günü 13 bin 070 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 0.47 oranında düşüş gösterdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; mali endeks 17 bin 790 puan, sınai endeksi 10 bin 037 puan, hizmetler endeksi 10 bin 085 puan oldu. 146 trilyon 771 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği seansta Doğan Holding, Sabancı Holding, Kardemir-D, Koç Holding, Favori Dinlenme yoğun işlem gördü.

Neden oldu?

Piyasaya yeterli para girişinin olmaması endeksin 13 bin puanın üzerinde yükseliş kaydetmesini engelliyor. Bugün toplam işlem hacmi 265.8 trilyon olarak gerçekleşti. Özellikle Pazar günü açıklanacak olan enflasyon datalarından dolayı bir tedirginlik yaşandı.

Ne olacak?

Gelecek hafta borsanın yatay seyrine devam edeceğini söyleyen uzmanlar, 12 Eylül'de Türkiye'den ayrılacak IMF ziyaretinin takip edileceğini belirtiyorlar. Piyasanın beklentileri arasında yeni özelleştirmeler ve Moody's'in Eylül'ün ortasında yapacağı ziyaret yer alıyor.

Uzman gözüyle

Göknur Karabıyık - Halk Yatırım Araştırma Müdür Yardımcısı

İşlem hacmi 13 bin 500 direncinin kırılması için yeterli değil. 12 bin 500 seviyesinde kuvvetli bir destek oluştu. Bu aşamada hisse bazlı hareketler önem taşıyor. Yatırımcılar dikkatli davranmalılar. Bu seviyeler orta ve uzun vadeli alım fırsatı olarak kullanılabilir. Endeks bir süre daha bu seviyelerini koruyacaktır. Ekonominin canlanması halinde yükseliş trendi gelebilir. Eylül - Ekim aylarında özellikle de dokuz aylık bilançoların açıklanması ile bir hareket bekliyoruz. Hiç hisse senedi olmayanlar yavay yavaş portföy oluşturabilirler. Yüksek maliyetten hisse senedi elinde bulunduranlar ise maliyetleri düşürme amaçlı alımda bulunabilirler. Ama hisse konusunda seçici davranmak gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!