Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 31, 2000 00:00

Haberin Devamı


Endeks alımlarla toparlandı

Ne oldu?

Endeks açılışla birlikte alımların etkisinde kalarak 16 bin puanı aştı. Daha sonra gelen satışlarla dalgalı bir seyir izlendi. Birinci seans bu gelişmeler doğrultusunda 245 puan yükselerek 16 bin 14 puandan kapandı. Hisse senetleri yüzde 1.56 oranında yükseldi. 179 trilyon 281 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği birinci seansta Vestel, Yapı Kredi Bankası, Akbank, Doğan Holding, Sabancı Holding yoğun işlem gören hisseler arasında yer aldılar. İkinci seansın açılışında endeks satış baskısı ile karşılaştı. Ama daha sonra toparlanan endeks seansı 436 puanlık artışla 16 bin 206 puandan tamamladı. Hisse senetleri yüzde 1.20 artış gösterdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla: Mali endeks 22 bin 100 puan, sınai endeksi 11 bin 581 puan, hizmetler endeksi 14 bin 297 puan oldu. 199 trilyon 2 milyar liralık işlem hacminin gerçekleştiği ikinci seansta Yapı Kredi Bankası, Vestel, Akbank, Sabancı Holding, Doğan Holding yoğun işlem gördüler.

Neden oldu?

Özellikle uluslararası borsalardaki çıkış İMKB'de de etkisini gösterdi. Ama piyasadaki iyimserliği oldukça düşük açıklanacağı tahmin edilen enflasyon rakamı oluşturdu.

Ne olacak?

Piyasanın kısa dönemli beklentisini enflasyon rakamları ve hububat fiyatları oluşturuyor.

Uzman Gözüyle

İbrahim Usul - Işıklar Menkul Kurumsal Finansman Araştırma Yetkilisi

Yurtdışı piyasalardaki gelişmeler özellikle gelişmekte olan piyasalara yabancı talebini engellerken yerli yatırımcıyı da olumsuz etkileniyor. Endeksin şu sıralarda direnç noktaları güçleniyor. Kısa vadeli olarak 16 bin 300'ü direnç olarak görüyorum. Destekler ise 15 bin 400 ile 15 bin puan seviyelerinde bulunuyor. Borsa mevcut gelişmeleri izlerken 15 bin ana desteğinde hareket edecektir. İç piyasada ise Mayıs ayı Tefe rakamının yüzde 1.8 çıkma olasılığı var. Ayrıca IMF ve Dünya Bankası'nın olumlu açıklamaları, Hazine'nin yurtdışından borçlanarak iç piyasayı rahatlatacak olması mali piyasalar üzerinde olumlu etki yaratacaktır. Hükümetin yılbaşından bu güne kadar uyguladığı politikalarının sonuçlarını görüyoruz. Ekonomik canlanmanın yaşanması şirketlerin karlılıklarını artırıyor. Kısa vadede FED'in faizleri artıracak olması yabancıların gelişmekte olan piyasalara talebini kısıtlıyor. Bu gelişme piyasa üzerinde baskı yaratıyor. Endeks iç dinamiklerle canlanabilir.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!