Borsa

Güncelleme Tarihi:

Borsa
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 07, 2000 00:00

Haberin Devamı

Düşüşe tepki geldi

Ne oldu?

İMKB bileşik endeksi dünkü sert düşüşünün ardından toparlanma eğilimi ile açıldı. Birinci seansın ilk dakikalarında 18 binli puanlara çıkıldı. Buna karşın İMKB Ulusal-100 endeksi birinci seansı 132 puanlık düşüşle 17 bin 895 puandan tamamladı. Gelen satışlarla 17 bin 895 puana gerileyen borsada hisse senetlerinin değer kaybı yüzde 0.73 olarak gerçekleşti. Birinci seansta 263 trilyon 366 milyarlık işlem hacmi meydana geldi. Seansın en yoğun işlem gören hisseleri arasında ise Türpraş, Yapı Kredi Bankası, Doğan Holding, Sabancı Holding, İş Bankası-C yer aldı. İkinci seansta alımların geldiği borsada çıkış yaşandı. Günün tamamında ise İMKB Ulusal-100 endeksi 58 puanlık çıkışla 18 bin 86 puandan kapanırken hisse senetleri yüzde 0.32 oranında artış gösterdi. Diğer endekslerin kapanışları sırasıyla; Mali endeks 24 bin 240 puan, sınai endeksi 13 bin 143 puan, hizmetler endeksi 16 bin 486 puan oldu. İkinci seansın işlem hacmi ise 264 trilyon 405 milyar lira olarak gerçekleşti.

Neden oldu?

Perşembe günü yaşanan düşüş abartılı bulundu. Böylece piyasada düşüşe yönelik bir tepki oluştu. Çok yoğun yaşanan halka arzlar ise piyasadaki paranın sıkışmasına yol açtı. Bu gelişme özellikle endeksin sıkışmasına neden oldu.

Ne olacak?

Uzmanlar, önümüzdeki döneme ilişkin olarak iki görüşü benimsiyorlar. Piyasanın beklentisiz kaldığını savunanlara göre, endeks düşüş trendini sürdürecek. Bunun aksini savunanlara göreyse asıl yükseliş şimdi başlıyor.

Uzman Gözüyle

Özgecan Fırıldak - Oyak Portföy Yönetimi Araştırma Müdürü

Perşembe günü gelen satışlara borsa bugün tepki göstermeye çalıştı. Holding, banka ve kamu hisseleri gibi büyük kağıtlarda beklenen hareket gerçekleşmedi. Şu an için borsada para sıkışıklığı var. Bunun en önemli nedeni son günlerde yoğunlaşan halka arzlardır. Halka arzlar cüsselerinden daha fazla parayı piyasadan çekiyorlar. Bu gelişme piyasada olumsuz bir etki yaratıyor. Ayrıca ABD borsalarındaki tedirginlik yabancı yatırımcıların diğer borsalara yönelmesini engelliyor. FED'in yakında faizleri yükselteceği haberleri de olumsuz bir etki yaratmakta. Bunun dışında yurtiçinde olumsuz bir gelişme görülmüyor. Piyasada beklenti kalmadı diyenlere katılmıyorum. Asıl cumhurbaşkanlığı seçiminden sonra herşey başlayacak. Mecliste bekleyen yapısal kanun değişiklikleri var. Bunların çözümlenmesi kredi notumuza da olumlu yansıyacaktır. Orta ve uzun vadeli yükseliş trendinin korunduğunu düşünüyorum. Gelen satışların yatırımcılar için bir alım fırsatı yapattığını unutmamak gerekiyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!