Borçlar yeniden yapılandırılıyor

Güncelleme Tarihi:

Borçlar yeniden yapılandırılıyor
Oluşturulma Tarihi: Aralık 28, 2001 13:46

Reel sektörün içinde bulunduğu finansal sorunların çözümü amacıyla hazırlanan, mali sektöre olan borçların yeniden yapılandırılması ve bazı yasalarda değişiklik öngören tasarı, TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu`nda dün gece yarısı kabul edildi.

Tasarı görüşülürken, iktidar milletvekilleri, sermayesi yetersiz olan bankalara kaynak aktarılmasını öngören bir önerge verdiler.

Hükümet`in de desteklediği önerge, bankacılık sektörü içindeki payı, 30 Eylül 2001 bilançolarına göre yüzde 1 ve üzerinde olan bankalara Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu aracılığı ile kaynak aktarılmasını öngörüyor.

Buna göre, sermaye yeterliliği standart oranı (rasyosu) yüzde 8 olarak belirleniyor. Rasyosu yüzde sıfır ile 5 arasında olan bankalara, banka sahiplerinin aktaracağı miktarı geçmemek üzere Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu aracılığı ile kaynak aktarılacak.

Rasyosu yüzde 5 ile 9 arasında olan bankalara ise 7 yıl vadeli hisse senedine dönüştürülebilen tahvil karşılığı kredi sağlanacak.

ORTAKLARIN ANLAŞMAZLIĞI

ANAP İstanbul Milletvekili Nesrin Nas ve Sinop Milletvekili Yaşar Topçu, özel bankaların piyasa içindeki pay oranları hesaplanırken, kamu bankalarının bu hesap dışında tutulmasını isteyerek önergenin bu şekilde düzenlenmesini istediler.

ANAP`lıların isteğine MHP ve DSP milletvekilleri sıcak bakmazken, önerge, 12`ye karşı 13 oyla kabul edildi.

Oylama sonucuna bazı ANAP milletvekilleri itiraz ederek oylamanın yenilenmesini istediler. Bunun üzerine Komisyon Başkanı Metin Şahin, görüşmelere kısa bir süre ara verdi.

Verilen arada DSP`li ve ANAP`lı milletvekilleri oylamanın geçerli olup olmadığını tartışmaya devam ettiler. DSP Balıkesir Milletvekili Güven Karahan, ``Demokrasi kaybetmeyi de kabullenmektir. Sizin istekleriniz kabul edilince sesiniz çıkmıyor`` dedi. İstanbul Milletvekili Nesrin Nas da Komisyon Başkanı Metin Şahin`i milletvekillerine oylamada baskı yapmakla suçladı.

Bu arada Devlet Bakanı Kemal Derviş, ANAP Genel Başkanı, Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Mesut Yılmaz ile bir telefon görüşmesi yaptı. ANAP milletvekillerinin oylamanın yenilenmesi veya tekriri müzakere istekleri kabul görmedi.

İKTİDAR GRUBUNDA BÖLÜNME

Daha sonra kamu bankaları yöneticilerinin sorumlulukları ve yargılanmalarına ilişkin madde ele alındı. DSP İstanbul Milletvekili Masum Türker`in bu konuda verdiği önergeye ilk önce DSP Kocaeli Milletvekili Ramis Savaş, kamu bankası yöneticilerine sınırsız ve Anayasa`ya aykırı yetki verildiği gerekçesiyle karşı çıktı.

Savaş`tan sonra söz alan MHP, ANAP, DYP ve SP milletvekilleri desözkonusu önerge ve tasarının ilgili maddesine Anayasa ve yasalara aykırı olduğu gerekçesiyle reddedilmesini istediler.

Görüşmelerden sonra yapılan oylamada, kamu bankalarının yöneticilerinin, kredilerin yeniden yapılandırılmasındaki sorumluluklarını, sadece kasıt ve ağır kusurla sınırlandıran önerge ile aynı kapsamdaki madde, MHP, bazı ANAP ve DSP milletvekilleri ile muhalefet milletvekillerinin karşı oyu sonucu reddedildi.

MHP GRUBU`NUN OYU<br>
Devlet Bakanı Kemal Derviş, tasarının görüşülmesinin tamamlanmasından sonra gazetecilerin yanına gelerek, ``MHP Grubu`nun tamamının ret oyu kullandığının farkındayım ve bunu böyle yazmanızı istiyorum`` dedi.

Derviş, gazetecilerin sorusu üzerine, kamu bankalarının yöneticilerine kısmi dokunulmazlık getiren maddenin reddedilmesinin iyi olmadığını bildirerek, yasanın uygulamasında sakatlıklara yol açabileceğini ifade etti.

Sektör içindeki payı yüzde 1 ve üzerinde olan 10 bankanın Tasarruf Sigorta Mevduatı Fonu aracılığı ile yapılacak kaynak aktarımından yararlanacağı bildirildi.

Tasarının aynen yasalaşması durumunda, bir bankanın 30 Eylül 2001 tarihli bilançoları itibariyle bankacılık sektörü içindeki payının yüzde bir karşılığı 1.1 milyar dolar ediyor.

Türkiye`deki kamu bankaları dahil bütün bankaların toplam aktif büyüklüğü 110 milyar dolar. Özel bankaların aktif büyüklüğü ise 44 milyar dolar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!