Borç verirken de kart kullanılacak

Güncelleme Tarihi:

Borç verirken de kart kullanılacak
Oluşturulma Tarihi: Haziran 11, 2001 00:00


Mustafa KUTLAY / Münih
Haberin Devamı

Europay, Mastercard kredi kartı olanlar arasında, nakit çekme faizi yerine alışverişte uygulanan faizle para transferine imkan veren ‘‘Person to person payment’’ uygulamasına başlıyor. Bugüne kadar kredi kartı işlemleri bir işyeri ve tüketici arasında gerçekleşirken, bundan böyle iki tüketici arasında da kredi kartı işlemi yapılabilecek.

Kredi kartı ödeme sistemleri, alışverişten sonra kişiler arasındaki borç alıp verme ilişkilerinde de yerini alıyor. Europay, Mastercard kredi kartı olanlar arasında, nakit çekme faizi yerine alışverişte uygulanan faizle para transferine imkan veren ‘‘Person to person payment’’ (Kişiden kişiye ödeme) uygulamasına başlıyor. Bugüne kadar kredi kartı işlemleri bir işyeri ve tüketici arasında gerçekleşirken, bundan böyle iki tüketici arasında da kredi kartı işlemi yapılabilecek.

Bugün iki kişi birbirine borç vermek istediğinde, borç verecek tarafın kredi kartından nakit para çekmesi gerekiyor. Borcualacak kişi, bir başka şehir veya ülkede ise, nakit çekilen bu paranın transferinde ayrıca bir de havale masrafı ödeniyor. Europay'in yeni uygulaması hem nakit çekmenin komisyon ve yüksek faiz maliyetini ortadan kaldırıyor, hem de havale masrafını sıfıra indiriyor. Uygulamanın bir süredir bir kaç ülkede pilot olarak yapıldığını belirten Europay Türkiye yöneticileri, kısa zamanda sistemin Türkiye'de de yaygın olarak kullanılabileceğini kaydediyorlar.

STARETJİK BİRLEŞME

Bu arada MasterCard ve Europay, anonim şirket yapılanması içinde küresel bir kartlı ödeme sistemi organizasyonu oluşturacaklarını açıkladılar.

MasterCard International ve Europay International'ın Yönetim Kurulları, prensipte, kuruluşlarını, global bir anonim şirket yapılandırması içinde bir araya getirme konusunda anlaşmaya vardıklarını açıkladılar. Muhin'teki 5. Europay Üyeler Toplantısı'nda konuşan MasterCard Başkanı Robert W. Selander ile Europay Genel Müdürü Peter Hoch, bu birleşmenin, üye bankalara operasyonel açıdan önemli bir yarar sağlamanın yanı sıra, sunduğu fırsatlarla pazarlama ve marka bilinirliği kazandıracağını belirttiler.MasterCard International uzun bir süreden beri Europay ile stratejik ortaklık düzeyinde işbirliğini sürdürüyor. Halen MasterCard International, Europay'in hisselerinin yüzde 12,2'sine ve Europay'in yan kuruluşu EPSS'nin hisselerinin yüzde 15'ine sahip. Bunlara ek olarak da dünyanın başta gelen küresel online banka kartı programına sahip olan Maestro'nun hisselerini yüzde elli MasterCard, yüzde elli Europay olmak üzere ellerinde bulunduruyorlar.

Bu birleşmenin, dünya genelinde tüm finansal kurumlara hizmet verebilen global bir organizasyon olma yolunda önemli bir adım olduğunu belirten Selander, birleşme sonucunda Europay'in banka kartı, chip ve m-ticaret konularındaki birikimi ile MasterCard'ın dünyaca bilinen marka pazarlama uzmanlığı, e-ticaret ve ödeme sistemleri teknolojisindeki gücünün biraraya geldiğine dikkat çekti.

Dr. Hoch, bu bütünleşmenin, dünya çapında özellikle de kartlı ödeme sistemleri sektöründe yaşanan birleşme ve küreselleşme eğilimleri doğrultusunda yerinde ve zamanında bir karar olduğunu söyledi. Hoch, günümüzde artık bölgesel yaklaşımların yeterli olmadığını, e-ticaret ve m-ticaret gibi uygulamaların global bir yaklaşıma ihtiyaç duyduğunu ifade etti. MasterCard ve Europay'in birlikte daha fazla stratejik esnekliğe, güçlü bir ekonomik yapıya, yüksek marka bilinirliğine ve yeni ürün ile hizmetlerin daha hızlı geliştirilerek pazara sunulması olanaklarına sahip olduklarının da altını çizdi.

Selander, birleşmenin gerçekleşmesiyle MasterCard'ın, bir üye organizasyonu olmaktan çıkıp MasterCard Incorporated adı altında halka açık olmayan bir anonim şirkete dönüşeceğini söyledi. Böylelikle MasterCard'ın ana üyelerinin ve Europay'in pay sahiplerinin bu şirkette hisse sahibi olacaklarını belirtti. Birleşme işlemlerinin tamamlanmasından sonra Europay personeli, Waterloo, Belçika'da faaliyetlerini sürdürmeye devam edecek ve MasterCard Avrupa bölgesinin merkezini oluşturacak. Dr. Hoch bölgedeki liderlik sorumluluğunu sürdürecek ve Selander'e bağlı olarak çalışacak. Tüm MasterCard bölgeleri gibi Avrupa bölgesinin de kendi yönetim kurulu bulunacak ve bölgesel konularda MasterCard'ın küresel stratejisine uygun olarak kendi kararlarını verecek. Dr. Hoch, MasterCard şemsiyesi altında tüm ödeme programlarının üye bankaların kullanımına açık olduğunu söyledi ve Avrupa'da finansal kuruluşların arzu ettikleri takdirde kendi pazarlarında iyi tanınan Eurocard adını MasterCard markasıyla birlikte pazarlama seçenekleri olduğuna dikkat çekti.

Kişiler arası kredi kartı nasıl işliyor?

Kişiler arasında kredi kartı ile para transferine imkan veren sistem için banka, bu işi üstlenecek bir kuruluşla anlaşıyor ve bu kuruluşun adını Europay'e bildiriyor. Borç verecek kişi kendi ve borç alacak kişinin Mastercard numarasını bildiriyor. Ve bu işlem, borç verenin herhangi bir mağazadan alışveriş yapması gibi, kredi kartı hesabından düşülüyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!