Bonoların yarısını yabancılar kapattı

Güncelleme Tarihi:

Bonoların yarısını yabancılar kapattı
Oluşturulma Tarihi: Mart 11, 1998 00:00

Haberin Devamı

Hazine'nin dünkü 238 günlük (8 aylık) ihalesinde vadeye karşın faiz düşerken, yüklü talebin gelmesi dikkat çekti. İhalede stopajlı bileşik faiz yüzde 124.76 düzeyinde gerçekleşirken, toplam 967.4 trilyon liralık teklif geldi. Hazine, ihaleye gelen teklifin nominal 362.3 trilyon liralık bölümünü karşıladı.

Stopajdan arındırıldığında bonoların yıllık net faizi, basit yüzde 99.73, bileşik olarak da yüzde 115.5 oldu. Hazine'nin geçen haftaki bono ihalesinde yıllık brüt basit faiz yüzde l0l.9l, stopajlı bileşik faiz de yüzde 127.87 düzeyinde oluşmuştu. Buna göre, faiz dünkü ihalede 3 puandan fazla düştü.

Bankalar bugün, Hazine'ye net 213.4 trilyon lira ödeyecek. Ortalama fiyat üzerinden yapılan 32 trilyon liralık kamu satışıyla birlikte Hazine'ye gelecek para, 255 trilyonu geçiyor. Bugün yapılacak yaklaşık 241 trilyon liralık iç borç geri ödemesi dikkate alındığında, Hazine'nin dünkü ihalede ihtiyacı olan borçlanma miktarını fazla aşmadığı dikkati çekiyor. Keza Hazine de, mart ayı borçlanma takviminde, 10 Mart'taki bono ihalesinde 180-230 trilyon lira arasında net borçlanma öngördüğünü açıklamıştı.

Dünkü ihaledeki ilginç gelişme, yabancılardan gelen yoğun ilgiydi. 238 günlük ihalede satılan 213 trilyon liralık bonoların yarısından fazlasını yabancıların aldığı tahmin ediliyor. Bankacılar yabancıların dünkü ihaleye geçen hafta cuma gününden yüklü miktarda dolar satarak hazırlandığını hatırlatıyorlar.

Dünkü ihalede dövizle yapılan borçlanmanın maliyetinin gecelik oranla yüzde 70 düzeyinde gerçekleştiği, Türk Lirası'nda ise bu maliyetin yüzde 78'i bulduğu belirtiliyor. Bu hesapla TL. fonlaması kurtarmıyor. Yabancıların hesabı ise önümüzdeki aylarda, vergi gelirlerinin artacağı ve bu yüzden iç borçlanma ihtiyacının azalacağı, dahası enflasyonun giderek düşeceği ve böylece dünkü ihaleden aldıkları bonolardan kâr edeceği yolunda... Dünkü bonoların vadesi 4 Kasım'da doluyor. Eylül'de seçim olma olasılığına karşı da yabancıların bir veya iki aylık riski göze aldıkları konuşuluyor.






Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!