Bomba altında düğün

Güncelleme Tarihi:

Bomba altında düğün
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 06, 2014 01:08

Pendik Aydos’ta 450 kişilik bir düğün salonu. Aydos ormanlarına yakın bir bölge. Gecekonduların yoğun olduğu bir alan. 3 katlı bir apartmanın en alt katı tamamen düğün salonuna ait. Ancak düğün salonunun üst katı ise tam bir ‘bomba’. Çünkü 450 kişilik düğün salonunun üstünde yollarda bombaya dönüşen otobüsler için 10 numara yağ üretimi yapılıyor.

Haberin Devamı

Esenler Otogarı’nda otobüslere 10 numara yağ dolumu yapan işletmelerin ortaya çıkmasından sonra bu tip işletmelere 10 numara yağ temin eden işletmeyi bulmak için gelen şikâyetler üzerine Pendik’te olduğu söylenen depoya gittik. Zemin katta bulunan düğün salonunun üstü sadece 10 numara yağ üretimi için kullanılıyor. Camları kir içinde. İçeriyi görmekte zorlanıyoruz. Sadece gece çalıştıkları için geç saatlerde bölgeye gittik. Görüş alanımız çok az. Bazen kamyonlar yanaşıyor deponun önüne, bazen de kendi araçlarına tenekelerle 10 numara yağ yüklüyorlar. İlk gün sadece dışarıdan fotoğraflayabiliyoruz alanı. İkinci gün ise üretim alanını fotoğraflayabilmek için aynı yerdeyiz.

Bomba altında düğün
10 NUMARAYI BÖYLE SATIYORLAR

DÜZENEK KURULMUŞ

Bu sefer hiçbir hareket yok bölgede. Sanki terkedilmiş bir bina havası var. Sadece aynı apartmanın diğer tarafında bulunan Tekel Bayi açık. Bu sakinlikten yararlanıp depoda bulunan ufak camdan deponun içini görüntülemeyi başarıyoruz. İçeride 10 numara yağ üretiminde kullanılan birçok malzeme var. Depoda 10 numara yağı tenekelere boşaltacak bir düzenek oluşturulmuş. Bu düzenek yardımıyla 10 numara yağ inceltilerek tenekelere dolduruluyor.

Haberin Devamı

Bomba altında düğün

Ölüm saçan işletmenin içi...

AKŞAM GELİN KONUŞALIM

Ölüm saçan bu yağın üretimini ve depolanması işlemini gerçekleştiren yerin sahibine ulaştık. Alıcı gibi davrandığımız kişiye 10 numara yağ almak istediğimizi söylediğimizde ilk sorduğu soru ‘numaramı nerden buldunuz’ oldu. Numarayı nerden bulduğumuz söyleyince rahatladı. ‘Ne kadar almak istiyorsunuz’ diye sordu. Ne kadar olduğunu belirtmeden yüklü bir alım yapacağımız söyleyince şu cevabı verdi: “Akşam gelin mekânda konuşalım. Ne kadar istiyorsanız ayarlarız.” Rahat bir şekilde faaliyetlerine devam eden işletme hakkında birçok kez şikâyette bulunduklarını ifade eden mahalle sakinleri tüm başvurulara rağmen işletme hakkında herhangi bir işlem yapılmadığını iddia etti.

Bomba altında düğün
ÖLÜM YAĞI

Haberin Devamı

SIKIŞIRSA BOMBA GİBİ PATLAR

Akaryakıt dolum tesislerinde yanıcı, parlayıcı ve patlayıcı madde statüsü olduğunu ifade eden Türkiye Akaryakıt Bayileri Petrol Ve Gaz Şirketleri İşveren Sendikası (TABGİS) Başkanı Ferruh Temel Zülfikar, “Bu tesisler dünyadaki en son teknik donanımlarla korunuyor. Herhangi bir tehlike anında koruyucuların var olduğu bir yer. Akıntıyı durdurucu algılama sensörleri var. Ancak söz konusu yerde bunların olması mümkün değil. Sıcak, akaryakıtın baş düşmanıdır. Buharlaşmayı arttırır. Benzin istasyonlarında bile yaz aylarında koku artar. Koruma sistemleri olmadığı için madeni yağın inceltilmesi için kullanılan maddelerden birinde gaz sıkışması yaşandığı anda orası bomba gibi patlar. Sonu felâket olur” dedi.

Haberin Devamı

MERDİVANALTININ PAYI BÜYÜK

Hürriyet’in yeniden gündeme taşıdığı ‘10 numara yağ’, bir nevi Türkiye’de kaçak akaryakıtın kod adı haline geldi. Suriye’den gelen kaçak mazotta, yakıt olarak kullanılan madeni yağlarda ‘10 numara yağ’ olarak adlandırılıyor. Türk Standartları Enstitüsü’nde (TSE) 10 numara yağın ürün tanımı tam olarak yapılmadığı için, kolluk kuvvetleri suçüstü gibi durumlar dışında bunu genel olarak kontrol edemiyor. Sektör temsilcilerine göre 10 numara olarak adlandırılan kaçağın yüzde 70’ini Suriye girişli kaçak mazot oluşturuyor. Geri kalan kısmı ise ülkeye sokulan madeni yağlar ve merdivenaltı üretimden geliyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!