Boeing, 226 milyon dolarlık satışla Airex’e damga vurdu

Güncelleme Tarihi:

Boeing, 226 milyon dolarlık satışla Airex’e damga vurdu
Oluşturulma Tarihi: Haziran 09, 2006 00:00

SKY Havayolları’nın Boeing’ten 226 milyon dolarlık uçak alımıyla ilgili imzalar, dün başlayan Airex 2006 Sivil Havacılık Fuarı’nda atıldı. SKY Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, "Düşük maliyetli uçuşlarda artan talebi en iyi şekilde karşılayacağız" dedi.

TÜRKİYE ve bölgenin en büyük sivil havacılık fuarı "Airex 2006 Sivil Havacılık Fuarı"na, bir Türk şirketi olan SKY Havayolları’na 2’si opsiyonlu olmak üzere 5 adet 737-900ER tipi uçak satan Boeing firması damgasını vurdu. Atatürk Havalimanı Genel Havacılık Apronu’nda açılan Airex Fuarı’nda satışla ilgili düzenlenen 226 milyon dolarlık imza töreninde konuşan Kayı Grup ve SKY Havayolları Yönetim Kurulu Başkanı Talha Görgülü, "Dünyanın en çok satan uçakları ünvanına sahip Boeing 737 ailesinin en yeni modeli olan 737-900ER’leri, filosuna Avrupa’da ilk katan firma olmanın gururunu taşıyoruz. Yeni uçaklarımızla, düşük maliyetli uçuşlar konusunda artan talebi, en iyi şekilde karşılayabileceğiz" dedi.

BAHÇEDE YAPILAN HELİKOPTER: Fuarın açılışını yapan ve satışa imza koyan Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin de, fuarın Türk sivil havacılığına önemli katkılarda bulunacağını söyledi. Fuarın en ilgi çeken hava araçlarından birisi de, 2 yıllık bir çalışmayla ortaya çıkarılan helikopter oldu. Bu helikopteri, iki mühendis arkadaşıyla birlikte İstanbul Durusu’daki evinin bahçesinde yapmaya başladıklarını belirten Serdar Göksal, "Daha sonra Sefaköy’deki atölyemize geçtik. Buradaki çalışmaların ardından da, Çerkezköy’deki son montaj yerimize gittik. İki yıl süren çalışma sonunda, ’Vertigo’ adını verdiğimiz ve 200 bin dolara malolan jet motorlu helikopterimiz ortaya çıktı. Şimdi de, bunun benzin motorlusunu yapıyoruz. Onun fiyatı da 150 bin dolar olacak. Yani bir jeep fiyatına helikopter satacağız. Yakında da seri imalata geçmeyi planlıyoruz" dedi.

MAUSLA YÖNETİLEN UÇAK: 38 ülkeden 143 şirketin katıldığı fuarın gözdeleri, pilotların mausla yönettikleri Fransız Dassault firması tarafından üretilen Falcon 2000 EX ve Falcon 900 EX uçakları oldu. Easy Cockpit adı verilen tamamen bilgisayar teknolojisinin hakim olduğu bir sistemle yönetilen bu uçakların, 27 milyon dolar ile, 37 milyon dolar arasında satışa sunulduğu bildirildi. Bu arada, babası da halen THY’de pilot olan genç kadın pilot Manolya Erdem , Katana tipi tek motorlu uçağıyla fuarın ilgi odağı oldu.

KOKPİT’TE BULUŞTULAR: Delta Havacılık tarafından ilköğretim okulları arasında düzenlenen "Siz Pilot Olsaydınız" konulu kompozisyon yarışmasında birinci olan Şehit Pilot Muzaffer Erdönmez İlköğretim okulu’ndan Eren Kotil’in ödülünü soyadı benzerliği olan THY Genel Müdürü Temel Kotil verdi. Dereceye giren öteki çocukların ödüllerini de, Ulaştırma Bakanlığı Müsteşarı İbrahim Şahin ile TAV CEO’su Sani Şener verdi. Bu arada, Uğur Cebeci’nin yönettiği Kokpit progarmanın standında THY’nin eski genel müdürlerinden Yusuf Bolayırlı ile yeni Genel Müdür Temel Kotil bir araya gelerek, sohbet ettiler.

RENKLİ GÖRÜNTÜLER: Fuarda Akrobasi pilotu Ali İsmet Öztürk’ün gösterileri, heyecanla izlendi. THY’nin Airbus A330 uçaklarındaki bussines class koltukların yatak haline getirilişi de ziayretçilerin ilgisini çekti. 6 bin metrekaresi kapalı olmak üzere toplam 41 bin metrekare alanda düzenlenen ve 4 gün açık kalacak fuarı, 20 bin ziyaretçinin gezmesi bekleniyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!