Boeing: 2023’te Türkiye’nin yolcu uçağı sayısı 700’ü aşar

Güncelleme Tarihi:

Boeing: 2023’te Türkiye’nin yolcu uçağı sayısı 700’ü aşar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2010 00:00

Amerikalı uçak imalatçısı Boeing’in Ticari Uçaklar Satış Başkan Yardımcısı Aldo Basile, Türkiye’deki havayolu şirketlerinin dünyadaki küçülmeye rağmen hızla büyüdüğünü, Cumhuriyet’in 100. yıldönümü olan 2023’te 700 uçaklık filoya ulaşılacağını söyledi.

Son iki yılda ekonomik krizle birlikte havacılık sektörünün yanardağ patlaması gibi bir çok sıkıntıyı arka arkaya yaşadığına dikkat çeken Basile “Sektörü hâlâ toparlanamadı. 2012’den itibaren düzelme bekliyoruz. Dünya krizi yaşarken Türkiye’deki havayolu şirketleri istikrarlı büyümesini sürdürdü. Son iki yılda Türk şirketlerinden aldığımız 69 uçaklık sipariş bunun göstergesi” dedi.

Türk Hava Yolları (THY), Pegasus, SunExpress, Sky ve Saga Havayolları’ndan sipariş aldıklarına dikkat çeken Basile, şunları söyledi: “Yıl sonuna kadar Türkiye’ye aralarında 737 ve 777 modellerinin bulunduğu 13 uçak teslim edeceğiz. Bunlar arasında THY’nin ilk defa sipariş verdiği 777-300ER uzun menzilli yolcu uçakları var. THY’nin bu uçakların konforu ve sundukları hizmetle 5 yıldıza ulaşacağından eminim.”

Dreamliner satmak istiyor

Ulaştırma Bakanlığı’nın yaptığı araştırma ile Boeing’in Türk pazarına bakış raporunda benzer ifadelerin olduğuna dikkat çeken Basile, “2023’te Türkiye’deki yolcu uçağı sayısının ikiye katlanarak 700’ü aşmasını bekliyoruz. Halen mevcut filonun yarısını oluşturan 150 Boeing uçağımız var” dedi. Halen Boeing, uzun menzilde THY’ye 787 Dreamliner yolcu uçağını satmak için görüşüyor. Bu pazarda Airbus’ın A350XWB’siyle rekabet eden Boeing, 787’nin uçuş testlerinde bin uçuş saatini geride bıraktı.

Kanatlar 8 metre esnedi

Boeing Ticari Uçaklar uçak üretim programlarından sorumlu Başkan Yardımcısı ve Genel Müdürü Pat Shanahan, halen 5 uçakla testlerin sürdüğünü belirterek, şöyle konuştu: “Uçuş emniyeti için tüm limitler bu testler sırasında zorlanıyor. 787 Dreamliner, ses hızına çok yakın olan saatte 1030 kilometre hıza çıkardık. Uçağın yerde kanatları yukarı doğru 8 metre esnetildi. Tamamen çok hafif kompozitten oluşan gövdede yolcular 12 bin metrede uçarken kendilerini 2 bin metrede uçuyormuş gibi hissedecekler.”

THY uzun menzilli filosunu büyütüyor

AIRBUS’a önceki gün bir adet A330-200 tipi yolcu uçağı siparişi veren ve böylece sipariş ettiği uzun menzilli A330 sayısını 13’e yükselten THY, kısa dönem ihtiyaç için uçak kiralıyor. Bu yıl sonundan itibaren Washington DC, Los Angeles hatlarını açacak THY, ek uzun menzilli uçak ihtiyacı için “wet lease” olarak adlandırılan ekipleriyle birlikte uçak kiralamak üzere çalışmalar yapıyor. İngiliz BMI şirketi ile anlaşan THY 9 aylık dönem için şirketten bir adet A330-200 tipi uçak kiraladı.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!