Bodur elmanın ekim alanı genişliyor

Güncelleme Tarihi:

Bodur elmanın ekim alanı genişliyor
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 26, 2009 10:43

Mersin'in Erdemli ilçesinde 2004 yılında verim alınmaya başlanan bodur ve yarı bodur elma ağacı ekili alanın 6 bin 500 dekardan 8 bin dekara çıkmasının hedeflendiği bildirildi.

Haberin Devamı

Erdemli ilçe Tarım Müdürü Berdan Tun, yaptığı açıklamada, kırsal kesimdeki üreticilerin, klasik elma üretimi yerine hızla bodur ve yarı bodur elma türlerini tercih etmeye yöneldiğini söyledi.

Limonu ile ünlü olmasına rağmen Erdemli'nin bazı merkezi köylerinde alternatif ürün olarak tercih edilen bodur ve yarı bodur elmanın ilaçlama, işçilik ve toplama maliyetleri bakımından daha avantajlı olduğunu belirten Tun, ekim alanlarının da her geçen yıl arttığına işaret etti.


Tun, yaz ortasında hasadına başlanan bu ürünün, dalında kilosu 80 kuruş ile 1 TL arasında alıcı bulurken, pazarda ve marketlerde ise 1,5 TL'den satıldığını belirterek, “Tezgahlarda klasik ağaçlarda yetişen elma olmadığından, yaz döneminde iç piyasanın talebi bu bahçelerde hasadı yapılan ürünle karşılanıyor” dedi.

Tun, bodur elmanın üreticilerin adeta umudu haline geldiğini belirterek, şöyle konuştu:

“Eskiden beri yetiştirilen ılıman iklim meyveleri arasında elma en başta geliyordu. Ancak bodur türler üreticinin ilgisini çekmeye başladı. İlk kurulum maliyeti karşılandıktan sonra gerekli kültürel işlemleri düzenli yapılan bu türden beklenenin üzerinde ürün alınıyor. 2006 yılından itibaren ürün alınmasına başlanılan ve şu anda 6 bin 500 dekar alanda üretimi yapılan bodur ve yarı bodur elmanın ekim alanının bu yıl 8 bin dekara çıkması hedefleniyor. Geçen yıl 28 bin ton olan rekoltenin de bu sezon yaklaşık 35 bin olması bekleniyor.”

SERTİFİKALI ÜRÜN ÖNERİSİ

Tun, bahçe kurulumunun, elma yetiştiriciliğinde en önemli faktör olduğuna da dikkati çekti.

Elma çeşitlerinin çoğaltılmasının ancak aşı ile mümkün olduğunu belirten Tun, kültür çeşitlerinin, yörenin iklim yapısına göre değişik tipte anaçlar üzerine yapıldığını ve dikimi yapılan elmaların tamamının da ihracata gönderilmesinin planlandığını anlattı.

Tun, elma bahçelerini sertifikalı ve aşılı fidanlarla kurmanın daha sağlıklı olduğunu belirterek, “Böylece, erken ürün alınarak ekonomik anlamda üretici, kurulum maliyetlerini kısa sürede amorti edebilir. Çünkü her yıl düzenli bir şekilde verim alınabiliyor. Bunun yanında ağaçlar kısa boylu olduğundan, çiftçi merdiven kullanmadan yerden budamasını yapabiliyor. Aynı zamanda çiftçi ilaçlama, toplama ve işçilik maliyetlerini en aza indiriyor” diye konuştu.

Bodur elmanın klasik elma türlerine nazaran yazlık ve kışlık ilaçlı mücadelesinin de kolay olmasının üreticilere cazip geldiğine işaret eden Tun, şunları kaydetti:

“Son birkaç yıl içerisinde çiftçimiz bahçelerindeki normal elmaları söküp yerine bodur elma dikmeye başladı. Bodur elma çiftçinin yeni gözdesi oldu. 2004 yılında anaç dağıtımının yapıldığı bu ağaçların bulunduğu bahçeler, müdürlüğümüz elemanları tarafından tesis edildi. Erdemli merkez ve Esenpınarı beldesi, Karahıdırlı, Koramşalı, Hüsametli, Sarıkaya, Kızılen, Tapureli Yeniyurt ve Sorgun gibi köylerde üretilen bu ürünün ekim alanının daha da yaygınlaşacağına inanıyoruz.”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!